Višegrad: 150.000 KM poticaja za razvoj poljoprivrede

03.01.2011. 11:44 / Izvor: SRNA
Višegrad: 150.000 KM poticaja za razvoj poljoprivrede

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović potpisao je danas ugovor sa 56 poljoprivrednih proizvođača kojima je iz budžeta opštine dodijeljeno 150.000 KM podsticajnih sredstava za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Sredstva su dobili stočari, voćari, pčelari, proizvođači povrća u plastenicima u iznosima od 150 do 12.500 KM, u zavisnosti od obima sopstvene proizvodnje u porodičnom biznisu.

Popović je istakao da je opština u ovoj godini izdvojila oko milion KM za razvoj poljoprivrede i sela.

Ističući da se podsticaj poljoprivrednicima prvi put dijeli u ovoj opštini, Popović je podsjetio da je u godini na izmaku za popravku lokalnih puteva iz budžeta potrošeno 200.000 KM, u rekonstrukciju i izgradnju mostova zajedno sa CRS obezbijeđena je ista suma novca, a Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu dodijelilo je 250.000 KM.

"I u narednoj godini opština će veliku pažnju posvetiti selu i seljaku. Ponovo ćemo obezbijediti podsticaj seljacima u istom iznosu, kao i za obnovu seoske infrastrukture, a planiramo da zajedno sa Vladom RS učestvujemo u IFAD projektu koji tretira poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Popović.

On je dodao da je i Strategijom razvoja opštine u periodu od 2011. do 2016. godine posebno poglavlje posvećeno razvoju turizma i sela bez koga nema ni jake gradske sredine.

Proizvođač mlijeka Mitar Bjeloš iz Sasa, koji je prošle godine isporučio mljekari u Sarajevu 100 000 litara mlijeka, dobio je 12.500 KM.

"Ovo je i materijalni i moralni podsticaj da više radimo i proizvodimo, a novac će mi dobro doći da dokupim hranu za mojih 40 krava muzara", kaže Mitar.

Podsticajem je zadovoljan i stočar Momir Ninković sa Gornje Lijeske koji je poznat kao jedini proizvođač čuvenog dimljenog boričkog sira.

Pčelar Mitar Pejović podsjetio je da je stimulaciju od opštine od 3,4 KM po košnici dobilo 25 višegradskih pčelara, što je dovoljno da se pčelama obezbijedi priprema vitaminskim pogačama.

Poljoprivredni proizvođači već danas mogli su da podignu novac u bankama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti