Fond za reformu javne uprave u BiH podržao projekat borbe protiv korupcije

08.12.2011. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Fond za reformu javne uprave u BiH podržao projekat borbe protiv korupcije

Članovi UO Fonda za reformu javne uprave u BiH na danas održanoj sjednici u Brčko distriktu BiH podržali su projekat "Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH".

Semiha Borovac, državna koordinatorica za reformu javne uprave istakla je da će, pored ispunjavanja mjera iz Strategije RJU i novog Revidiranog Akcionog plana 1, realizacija ovog projekta doprinijeti i ispunjavanju opštih, kao i posebnih kategorija ciljeva utvrđenih u Strategiji za borbu protiv korupcije 2009-2014.

Projekat će biti finansiran donatorskim sredstvima i zajednički je za sva četiri upravna nivoa (BiH, Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt BiH). Aktivnosti koje će biti provedene su, između ostalog, obuke državnih službenika u borbi protiv korupcije, kao i provedba javne kampanje o ovoj tematici. Projektom je predviđena priprema i štampanje priručnika za zaposlene u organima državne uprave koji će obuhvatiti i oblast etike, integriteta i borbe protiv korupcije, uključujući i uputstvo za izradu antikorupcionih planova institucija.

Članovi UO FRJU, između ostalog, dali su saglasnost i na prijedlog Odluke o dodjeli ugovora za nabavku konsultantskih usluga za implementaciju projekta "Uspostavljanje savremenih odjela za upravljanje ljudskim potencijalima u organima uprave u BiH". Cilj projekta je osiguranje podrške procesu reforme javne uprave i razvoju državne službe u BiH kroz stratešku transformaciju postojeće kadrovske funkcije u pravcu izgradnje modernog sistema i funkcije upravljanja ljudskim potencijalima u institucijama i organima uprave u BiH.

Članovi UO FRJU dali su saglasnost i na projektni prijedlog i projektni zadatak "Obuka službenika za odnose s javnošću- faza II. Korisnici ovog projekta su Služba za informisanje Vijeća ministara BiH, Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću, Biro za odnose s javnošću Vlade RS, Ured za odnose s javnošću Vlade Brčko distrikta BiH, službenici za odnose s javnošću institucija vlada svih nivoa vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti