SERDA: Prezentacija otvorenog poziva Jadranske prekogranične saradnje IPA Adratic

24.09.2011. 07:52 / Izvor: eKapija.ba
SERDA: Prezentacija otvorenog poziva Jadranske prekogranične saradnje IPA Adratic

U organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije - SERDA u petak je održana prezentacija drugog Otvorenog poziva Jadranske prekogranične saradnje IPA Adriatic.

Cilj prezentacije bio je upoznati predstavnike ministarstava Vlade KS, lokalnih zajednica te javnih ustanova o mogućnostima korištenja sredstava iz ovog programa, kao i uslove učešća, predviđene prioritete i mjere, ali i uspješne korisnike ovog fonda iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SERDA-e-

Inače, IPA Jadranski program prekogranične saradnje obuhvata osam država: Albanija, BiH, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

Opći cilj programa je jačanje mogućnosti za održiv razvoj Jadranskog regiona usklađenom strategijom djelovanja među partnerima iz prihvatljivih područja.

Program je baziran na prioritetima: ekonomska, socijalna i institucionalna saradnja, zatim prirodni i kulturni resursi i sprečavanje rizika, te dostupnost i mreže.

Ukupan budžet za ovaj program je oko 82 miliona eura, s tim da je minimalni ukupni budžet 500.000 eura, a maksimalni ukupni budžet 5.000.000 eura.

Projekti se moraju vezati isključivo za jednu specifičnu mjeru i prioritet i ne mogu trajati duže od 36 mjeseci.

Kada je riječ o partnerstvu, odnosi se na preporučeno partnerstvo sa više zemalja i to - najmanje jedan iz EU članice (Grčka, Italija ili Slovenija), te najmanje jedan iz zemalja potencijalnih i zemalja kandidata (Albanija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Srbija)

Rok za dostavljanje prijedloga projekata je 2. novembar 2011.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti