Na ljeto počinje izgradnja mini-hidrocentrale na rijeci Bosni: Za jednu HE 70 miliona

25.02.2011. 08:38 / Izvor: Fokus
Na ljeto počinje izgradnja mini-hidrocentrale na rijeci Bosni: Za jednu HE 70 miliona

Norveška kompanija "Techinor energy" na ljeto ove godine počeće gradnju prve mini-hidrocentrale na rijeci Bosni, a isporuka električne energije očekuje se već 2014. godine.

Za svaku od šest hidrocentrala, za čiju je gradnju ova kompanija dobila koncesije od Vlade RS, planirana su ulaganja od po 70 miliona eura.

O potrebnim saglasnostima za realizaciju ovog projekta, te ekološkim dozvolama, koje je potrebno pribaviti prije gradnje, direktor kompanije "Techinor energy" Geir Inge Sivertsen juče je razgovarao s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Srebrenkom Golić.

"Riječ je o tehnički i finansijki veoma složenom projektu s dosta paralelnih aktivnosti zbog čega je potrebno da se upoznamo s procedurama koje je neophodno ispuniti prije nego krenemo u samu realizaciju. Od toga koliko brzo pribavimo potrebnu dokumentaciju zavisiće i početak izgradnje", rekao je Sivertsen nakon sastanka. On je dodao da je za njih, kao investitote, veoma važna podrška ministarstva te naveo da im je za ovaj projekat potrebno više od 30 mjeseci vremena.

Ministrica Golić je rekla da su investitore iz Norveške detaljno upoznali s procedurama i dozvolama koje su neophodne da bi se relizovao navedeni projekat, kao i da će im maksimalno izaći u susret.

"Rekli smo im da pošalju potrebne zahtjeve, a mi obećavamo da ćemo ih uzeti kao prioritet i u što kraćem roku omogućiti im da počnu sa gradnjom mini-hidrocentrala u skladu s našim važećim zakonskim propisima", istakla je Golićeva.

Ona je dodala da su investitori iz Norveške bili prijatno iznenađeni kada su čuli da su procedure oko pribavaljanja potrebne dokumentacije jednostavnije nego u nekim drugim zemljama.

"Podsjećam da su novim zakonom o uređenju prostora i građenju RS znatno skraćene i pojednostavljene procedure i nadamo se da će to biti signal drugim investitorima da dođu i ulažu svoj kapital u RS", rekla je Golićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti