Fabrika duhana Mostar u stečaju: Kupce odbila milionska potraživanja

05.01.2011. 07:56 / Izvor: eKapija.ba
Fabrika duhana Mostar u stečaju: Kupce odbila milionska potraživanja

Odluka Vlada Federacije BiH kojom se u Fabrici duhana Mostar proglašava stečaj očekivan je ishod višegodišnje agonije oko prodaje prijeratnog privrednog giganta. Činjenica da su potraživanja davno premašila samu vrijednost kapitala glavni je razlog zašto je svaki tender prošao neuspješno. U Agenciji za privatizaciju FBiH tvrde da svaki kupac koji bi se zainteresirao za oživljavanje mostarske fabrike ubrzo odustao kada bi stekao uvid u pravo stanje preduzeća.

Naime, FDM negativno posluje od 2000. godine. Njen kapital je 30. juna 2007. godine vrijedio 10,3 miliona KM, dok je akumulirani gubitak na kraju 2008. godine bio 9,5 miliona KM.

Od 2008. godine u Fabrici niko nije vodio knjigovodstvo, ali se procijenjuje da ukupna potraživanja, uključujući obaveze prema radnicima i dobavljačima, iznose preko 13 miliona KM. Fabrika duhana Mostar, bez obzira što ne radi od 2008. godine, svake godine ulazi u minus za oko dva miliona.

"Tvrdnje da je proizvodnja cigareta u BiH dobar biznis su uveliko neosnovane. Za takvu proizvodnju nema tržišta, a prava primjer za to jeste i Fabrika duhana Sarajevo ima duple kapaciteta nego što ima proizvodnju. Stanje je dodatno pogoršano činjenicom da je FDM na sudu izgubila svoj brend drina, što je uveliko umanjilo njene šanse na tržište", kazao je za eKapiju Hamdija Kulović, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH.

Podsjećamo, Fabriku duhana Mostar, APF je preuzela od Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona u februaru 2005. godine. Do tada je za privatizaciju Fabrike duhana Mostar bio 2000. godine raspisan tender koji je proglašen neuspješnim, zatim 2005. godine javni poziv kojim se kapital fabrike pokušao prodati metodom neposredne pogodbe koja je otkazana.

Nakon neuspjelog pokušaja dokapitalizacije fabrike, Vlada FBiH je naložila Agenciji za privatizaciju u FBiH da raspiše 2007. godine javni poziv za prodaju metodom neposredne pogodbe. Tom prilikom, jedna je ponuda bila ispravna a nakon pregovora APF je potpisala kupoprodajni ugovor sa firmom Pazardžik iz Bugarske. S obzirom da kupac do kraja 2008. godine nije izvršio neke obaveze iz kupoprodajnog ugovora, na prijedlog kupca, Ugovor je raskinut. Samo ove godine rapisana su tri javna poziva za privatizaciju 67 posto državnog kapitala, ali je svaki pokušaj prodaje propao.

Pred kraj 2010. godine, Vlada Federacije BiH naložila je Nadzornom odboru i Upravi Fabrike duhana Mostar da pokrenu aktivnosti u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti