Ulaganja u hoteljerstvo u RS ne zadovoljavaju potrebe turističke privrede

14.02.2011. 15:58 / Izvor: eKapija.ba
Ulaganja u hoteljerstvo u RS ne zadovoljavaju potrebe turističke privrede

Ulaganje u hoteljerstvo sve je veće kako u Federaciji, tako i u RS. Od 1996. godine samo u Sarajevu broj smještajnih jedinica je znatno povećan tako da je broj ležajeva veći čak za 1.500 od prijeratnog.

Slična situacija je i sa ostalim gradovima, gdje svake godine imamo po nekoliko novih hotela sa četiri ili čak pet zvjezdica. Sve ovo upućuje na činjenicu kako se isplati ulagati u ovaj sektor.

U Republici Srpskoj ulaganja u hotelijerstvo u smislu izgradnje novih hotelskih kapaciteta su znatna, sudeći po broju novootvorenih i kategorisanih hotela. Međutim, ta ulaganja još uvijek po strukturi ne zadovoljavaju potrebe turističke privrede RS.

Gorana Zlatković, ministrica trgovine i turizma u Vladi RS za ekapija.ba kaže kako je evidentan nedostatak velikih hotela sa kongresnim sadržajima.

"Svakako da bi Banja Luka kao najveći i najznačajniji urbani centar trebalo da dobije jedan hotel visoke kategorije", kaže ministrica Zlatković, naglašavajući kako je u RS od 2008. godine pa do oktobra 2010. godine, kategorisano 168 objekta, od čega je 70 hotela.

U cilju privlačenja domaćih i stranih investitora, Ministarstvo trgovine i turizma kaže ministrica je zainteresovano da u saradnji sa ostalim relevantnim faktorima na kvalitetan način poboljša promociju potencijala za ulaganje u ovu oblast.

"Koliko hotela će se otvoriti u narednom periodu zavisi od pronalaženja interesa privatnog sektora ili lanaca hotela u ulaganje u ovu oblast", pojašnjava ministrica.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti