Bolja zdravstvena zaštita: Timovima porodične medicine pridružuju se i stomatolozi

16.03.2011. 16:06 / Izvor: eKapija.ba
Bolja zdravstvena zaštita: Timovima porodične medicine pridružuju se i stomatolozi

U cilju jačanja zdravstvenog sektora, te uvezivanja osiguranika u timove porodične medicine naredne sedmice Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo trebao bi krenuti sa provođenjem ankete na osnovu koje će osiguranici imati priliku da izaberu svoj porodični tim, potvrdio je za ekapija.ba Zlatko Vuković, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo.

Novina u ovom projektu ima mnogo, a jedna od njih je i ta da će tim porodične medicine novom praksom osim ljekara, medicinskih sestara porodične medicine činiti stomatolozi i stomatološke sestre porodične medicine.

"Ovo što je do sada rađeno nije bila prava porodična medicina. Mi ćemo nastojati da se uklopimo u Zakon i da to budu zaista pravi timovi porodične medicine, kojima će se osim porodičnih ljekara pridružiti i stomatolozi", pojašnjava ministar Vuković.

U anketi koja će se uskoro naći pred osiguranicima biće ponuđena lista ljekara i stomatologa na nivou Kantona Sarajevo, tako da će svaki osiguranik imati priliku da bez obzira na mjesto stanovanja bira kod koga će da se liječiti.

"U Kantonu Sarajevo već je formirano 240 timova porodične medicine, od kojih svaki u svojoj kartoteci mora da ima 1.800 osiguranika. Na ovaj način će osiguranik sa mjestom stanovanja u općini Hadžići imati priliku da bira tim u općini Centar i obrnuto", pojašnjava ministar, naglašavajući kako ovaj vid liječenja ide u prilog osiguranicima, jer porodična medicina nije samo pregled ljekara.

Pojam porodične medicine je daleko širi, smatra Vuković. Što bi značilo da će u budućnosti osiguranici uključeni u timove biti ponekad i telefonski kontaktirani od strane porodičnog ljekara.

"Na ovaj način ljekar će biti upoznat i sa zdravstenim stanjem ostalih članova porodice", kaže ministar, ističući kako porodična medicina ima zadatak da osiguranike uključene u porodične timove kontaktira i onda kada nisu bolesni, kako bi imali informaciju više.

Kompletna tranzicija sistema porodične medicine trebala bi da traje oko dvije godine.

"Detaljne rokove će odrediti komisija, mada je planirano da porodična medicina trebala da funkcioniše za dvije godine, baš onako kako je zakonodavac zamislio i da bude u dobrobiti pacijenta, kontrole lijekova i kontrole utroška lijekova", pojašnjava ministar.

Za one koji ne žele da se prijave u timove porodične medicine rizikuju da izađu iz samog sistema, što će biti velika šteta u njihovu korist.

U projekt anketiranja osiguranika biće utrošeno 500.000 maraka, dok će u kompletnu realizaciju projekta osim Ministarstva zdravstva KS biti uključeni Domovi zdravlja u KS, Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Fond zdravstenog osiguranja koji sve finansira.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti