Prvi investitori ušli u poslovnu zonu Lipova greda

04.05.2011. 14:04 / Izvor: eKapija.ba
Prvi investitori ušli u poslovnu zonu Lipova greda

Opština Kozarska Dubica potpisala je danas ugovor sa preduzećem "Eko Bel" iz Laktaša o kupoprodaji prve parcele u Poslovnoj zoni "Lipova greda", odnosno o uvođenju prvog investitora.

Cilj projekta izgradnje poslovne zone je rješavanje problema nezaposlenosti, formiranje novih radnih mjesta, pokretanje privrednih aktivnosti i privlačenje investicija u Kozarsku Dubicu.

Načelnik opštine Nino Jauz izjavio je da projekat "Poslovna zona" u Kozarskoj Dubici opravdava procjene, navodeći da opština u narednih pet godina želi da smanji broj nezaposlenih sa 2.040 na 1.000.

On je najavio za sljedeću sedmicu dolazak predstavnika tri italijanske kompanije koji će posjetiti poslovnu zonu, saopšteno je iz kabineta načelnika opštine Kozarska Dubica.

"Zahvaljujući saradnji opštine i kompanije IBC, sa kojom smo prošle godine potpisali sporazum o dovođenju stranih investitora u ovu poslovnu zonu, očekujemo ozbiljne poslovne partnere. Cilj je da Kozarsku Dubicu prepoznaju i domaći i strani investitori i da njihovim dolaskom budu otvorena nova radna mjesta", naglasio je Jauz.

Tehnički direktor preduzeća "Eko bel" Boško Šušnjar rekao je da je ovom prilikom potpisan ugovor o kupoprodaji parcele od 4 180 metara kvadratnih, a plan je da na 1 000 metara kvadratnih budu izgrađeni proizvodno-prodajni objekti.

"U prvoj godini investiraćemo u 500 metara kvadratnih prodajnog prostora, a nakon toga, u 2012. godini, uredićemo preostalih 500 metara kvadratnih u proizvodno-prodajni prostor", naveo je Šušnjar, dodajući da će "Eko bel" u "Lipovoj gredi" vršiti otkup poljoprivrednih proizvoda i njihov plasman kako unutar BiH tako i van granica.

Prema njegovim riječima, u planu je da na početku bude zaposleno pet radnika, a sljedeće godine po potrebi dodatni broj, što podrazumijeva više radnika u sezoni.

"Mi već imamo jedan prodajni objekat u Kozarskoj Dubici i okupljamo 120 kooperanata na prostoru ove opštine. Sredinom juna počećemo sa radovim na izgradnji objekta na kupljenoj parceli i u zavisnosti od vremenskih uslova trebalo bi da bude u funkciju početkom novembra", dodao je Šušnjar.

Poslovna zona „Lipova greda“ prostire se na 69 hektara zemljišta, a koje je Vlada RS ustupila Kozarskoj Dubici. U prvoj fazi izgradnje u upotrebu je stavljen 21 hektar zemljišta na kome je izgrađena infrastruktura sa vodom, kanalizacijom, elektronaponom i prilaznim ulicama.
Pogodnosti za djelatnost prerade i otkupa poljoprivrednih proizvoda uz angažovanje lokalnih kooperanata, stvarnu cijenu parcele u ovoj poslovnoj zoni umanjuju za 30 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti