Turistički entuzijasti razvijaju eko turizam u BiH

04.05.2011. 14:17 / Izvor: eKapija.ba
Turistički entuzijasti razvijaju eko turizam u BiH

Dobro očuvano bogatstvo kulturno – istorijskih spomenika, priroda, gostoljubivost stanovništva, raznolikosti prirodnih resursa, zdrava hrana, tradicija, običaji lokalnih zajednica, svjež vazduh predstavljaju veliku razvojnu šansu za eko turizam u BiH koji je danas u svijetu veliki hit, odskočna daska.

U nastojanju da ovo sve prikažu drugima i očuvaju sve ljepote koje lokalne sredine u BiH imaju turistički entuzijasti iz Fondacije lokalne demokratije Sarajevo daju izuzetan doprinos razvoju eko turizma. Nakon što su u saradnji sa Pokretom gorana Sremske Mitrovice krajem prošle godine počeli realizaciju projekta "Zeleni se menadžment zaštićenih područja u prekograničnoj regiji Srbiije i Bosne i Hercegovine" nedavno su počeli i izradu Akcionog plana za razvoj eko turizma u BiH.

Amra Hadžić iz Fondacije lokalne demokratije Sarajevo za ekapija.ba kaže kako je glavni cilj projekta jačanje uloge organizacija civilnog društva(NVO-a) u integriranom upravljanju i razvoju eko turizma u zaštićenim područjima unutar programskog područja Srbija – BiH, kao način za lokalni i regionalni održivi ekonomski razvoj.

Projekat se finansira od strane EU, a na osnovu ugovora o grantu u okviru prvog poziva Programa IPA prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina.

Partneri u projektu su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Institut za zaštitu prirode Srbije. Ukupan budžet projekta je 218.592 eura, od čega budžet projekta koji se implementira u BiH iznosi 93.370 eura.

Kroz novi Akcioni plan ponudit će se najoptimalniji modeli upravljanja zaštićenim područjima, koji bi omogućili održivi lokalni i regionalni ekonomski razvoj.

Inače, prema prijedlogu Ministarstva "pilot" područje implementacije projekta u BiH bi trebalo biti zaštičeno područje Bijambara koje se smatra jako vrijednim prirodnim spomenikom države koji je otvoren za posjetioce tokom cijele godine i koje predstavlja pravi praznik za dušu i oči.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti