Obnovljen Eminagića konak, budući zavičajni muzej u Tešnju

20.05.2011. 09:35 / Izvor: eKapija.ba
Obnovljen Eminagića konak, budući zavičajni muzej u Tešnju

Svečanim presijecanjem vrpce, općinski načelnik Fuad Šišić, zamjenik Španskog ambasadora u BiH Toribio de Prado, pomoćnik rezidentnog predstavnika UNDP-a Armin Sirćo i predstavnik UNESCO-a Siniša Šešum danas su otvorili obnovljeni Eminagića konak, inače jedan od najstarijih, a ujedno i najljepših objekata stambene arhitekture u Tešnju.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici MDGF-a, predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih nivoa vlasti, načelnici susjednih općina, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, projektatnt i nadzor Ferhad Mulabegović, kao i mnogobrojni gosti.

Tačna godina izgradnje Eminagića konaka nije poznata, ali se pretpostavlja da je objekat mogao biti izgrađen u prvoj polovini 19. stoljeća. Objekat se od 2005. godine nalazi na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Rekonstrukcija i restauracija Eminagića konaka je trajala od 2006 do 2011. godine, a prema projektu koji je utemeljen na osnovu tehničkog snimanja objekta koje je 1971. godine izvršio Zavod za zaštitu spomenika. Obnova Eminagića konaka je koštala oko 450.000,00 KM, a sredstva za rekonstrukciju i restauraciju obezbijedili su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Tešanj.

Naime, u okviru Projekta Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH koji implementiraju tri UN organizacije u BiH (UNDP, UNESCO i UNICEF), a finansijski podržanog kroz MDGF fond od strane Vlade Kraljevine Španije, općina Tešanj je pristupila rekonstrukciji Eminagića konaka kao nacionalnog spomenika I kategorije.

Osnovni cilj ove aktivnosti je bio privođenje navedenog objekta konačnoj namjeni, kada će općina Tešanj staviti na korištenje građanima Tešnja jedan multifunkcionalni prostor u okviru kojeg će biti smješteni zavičajni muzej, škola starih zanata i suvenirnica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti