Vlada FBiH će kupiti Poštansku banku?

25.05.2011. 08:09 / Izvor: Dnevne novine SAN
Vlada FBiH će kupiti Poštansku banku?

Komisija za praćenje provođenja Javnog poziva za dokapitalizaciju Poštanske banke Sarajevo neće još uvijek objaviti novi Javni poziv za dokapitalizaciju dok se ne održi sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH.

Javno preduzeće

Naime, Komisija je predložila da se prethodni Javni poziv proglasi neuspješnim, jer Balkan investment bank AD Banja Luka i FAM fond iz Švicarske koji su se prijavili i zadovoljili sve uslove Javnog poziva, odnosno dokazali status i finansijsku sposobnost, svoje krajnje ponude nisu uskladili sa referencama Javnog poziva.

Stoga je Komisija predložila raspisivanje novog Javnog poziva. Ali, Vlada FBiH je uputila pismo predstavnicima Poštanske banke i zatražila sastanak na kojem će biti riječi o budućnosti ove banke, zbog čega je trenutno zaleđeno raspisivanje novog poziva.

Kako San saznaje, postoji mogućnost da Vlada dokapitalizira ovu banku i da ona uđe u javno preduzeće. Tada bi Federacija bila većinski vlasnik Poštanske banke, što bi umnogome olakšalo njeno dalje poslovanje.

Rezervna varijanta

Privremeni upravnik Poštanske banke Stjepan Jovičić je potvrdio za «San» da će sastanka biti i da će najvjerovatnije biti održan do kraja sedmice.

"Ne bih da prejudiciram bilo šta, ali se nadam da bi Vlada mogla pokazati interes za Poštansku banku, što bi bilo odlično za nas. A, ukoliko ne bude ništa konkretno mi nastavljamo dalje, odnosno raspisat ćemo novi Javni poziv", kratko je kazao Jovičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti