Alvogen i dalje prijetnja opstanku Bosnalijeka?

14.06.2011. 07:32 / Izvor: eKapija.ba
Alvogen i dalje prijetnja opstanku Bosnalijeka?

Farmaceutska kompanija Bosnalijek je zabrinuta zbog učešća direktora farmaceutske kompanije "Alvogen" Douga Drysdale na konferenciji o Zapadnom Balkanu: Stagnacija, napredak ili regresija, koja se ovih dana održava u Sarajevu.

Uvjereni iz prve ruke u navodne investicione namjere Alvogena, koji se prošle godine pojavljivao kao potencijalni kupac vlasničkog udjela Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i IFC-a (Međunarodna finansijska korporacija Svjetske banke) u Bosnalijeku, u Bosnalijeku se pitaju s kojim investicijskim ciljem je direktor ove kompanije osigurao svoje učešće na konferenciiji od visokog političko-društvenog značaja.

Bosnalijek podjeća da je kompanija Alvogen prošle godine pokazala da nije imala ozbiljne namjere u pogledu investiranja u razvoj i jačanje Bosnalijeka.

S opravdanom zabrinutošću da je Bosnalijek i dalje predmet interesa Alvogena, Bosnalijek želi podsjetiti javnost na nekoliko veoma bitnih činjenica koje su se dogodile prošle godine u procesu pokušaja prodaje Alvogenu vlasničkog udjela Vlade F/BiH i IFC-a u Bosnalijeku.

Bosnalijek je na samom početku pregovora smatrao da je riječ o potencijalnom strateškom partneru, jer je sam Alvogen obećavao da će nakon kupovine dionica Vlade FBiH i IFC-a, uložiti 15 miliona eura u novu emisiju dionica, te do kraja 2010. godine raspisati tender kojim bi se obavezao da će kupiti preostale dionice Bosnalijeka.

Međutim, Alvogen se nije pojavio na dvije zakazane aukcije o prodaji Bosnalijekovih dionica u maju i septembru prošle godine, uprkos prethodno datim garancijama da će to učiniti, saopćeno je iz Bosnalijeka.

Alvogen je planirao realizovati kupovinu dionica iz kreditnih sredstava koja je namjeravao podići u BiH, a koja bi zatim otplaćivao Bosnalijek kupovinom registracijskih dosijea (dokumentacija potrebna za dobijanje dozvole za prometovanje lijekova) od Alvogena, navode iz Bosnalijeka.

Alvogen je planirao kupovinu Bosnalijeka finansirati Bosnalijekovim novcem, što su vodeće međunarodne banke u BiH odbile podržati obzirom da je takav vid kupovine dionica u suprotnosti sa propisima.

Bosnalijek je obavijestio javnost da Alvogen predstavlja prijetnju za opstanak Kompanije, a istog mišljenja je i danas. Vodstvo Bosnalijeka je uvjereno da će i Vlada Federacije BiH prepoznati očiglednu prijetnju i zaštiti kako svoj, tako i interes 637 zaposlenika Bosnalijeka.

Bosnalijek apeluje na Vladu da odustane od namjere prodavanja svog udjela u Bosnalijeku, posebno kada je u pitanju Alvogen, do pronalaženja ozbiljnog strateškog partnera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti