Unis i Kaldera prodali sve obveznice

22.06.2011. 08:00 / Izvor: Nezavisne novine
Unis i Kaldera prodali sve obveznice

Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente i "Kaldera Company" iz Laktaša danas su uspješno okončale emisije obveznica na Banjalučkoj berzi u vrijednosti od 20 miliona KM, odnosno sedam miliona KM.

"Unis" je prodao cjelokupnu emisiju 20 miliona obveznica nominalne vrijednosti od jedne marke, dok je laktaška kompanija prodala 70.000 obveznica pojedinačne vrijednosti od 100 KM.

Obje emisije obveznica biće uvrštene na Banjalučku berzu nakon završetka procesa registracije javne emisije u Komisiji za hartije od vrijednosti i Centralnom registru.

Obveznice derventske fabrike, čiji je većinski vlasnik kompanija "Balkan Steel International Establishment" srbijanskog biznismena Dragana Tomića, imaju rok dospijeća od osam godina sa kamatnom stopom od 7,5 odsto godišnje.

Laktaška kompanija za proizvodnju opreme za distribuciju električne energije emitovala je obveznice sa godišnjom kamatnom stopom od šest odsto i rokom dospijeća od 20 godina. U prospektu emisije obveznica navela je da će prikupljena sredstva koristiti za popravljanje tekuće likvidnosti, finansiranje trajnih obrtnih sredstava i reprogram nepovoljnih kredita. Efekti finansiranja će, kako ističu, dovesti do povećanja prihoda i dobiti, kao i poboljšanja finansijske situacije u preduzeću.

Milenko Čičić, vlasnik i direktor "Kaldera Companyja", izjavio je da je obveznice kupila banjalučka Balkan investment banka, a da će dobijena sredstva usmjeriti u razvojne projekte.

"Sa jednom svjetskom firmom ćemo 30. juna ugovoriti licencnu proizvodnju, što je bilo nemoguće ostvariti bez dodatnih sredstava", kazao je Čičić ne želeći da prije svečanog čina otkriva ime novog poslovnog partnera.

On je ukazao da "Kaldera Company", pored toga, privodi kraju i pripremu za izgradnju malih hidroelektrana na rijekama Bistrici i Janjini kod Foče, investicione vrijednosti oko 150 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti