U Srebreniku otvorena najsavremenija fabrika za reciklažu otpada

24.06.2011. 10:19 / Izvor: eKapija.ba
U Srebreniku otvorena najsavremenija fabrika za reciklažu otpada

U Špionici kod Srebrenika, firma "OS Petrol" d.o.o. Srebrenik početkom sedmice je svečano otvorila najsavremeniju fabriku za reciklažu otpada, do sada najveću ove vrste u BiH, koja će za općinu Srebrenik, ali i za cijelu BiH imati višestruki značaj, saopćila je press služba općine.

Izuzev toga što će zaposliti više od 50 radnika i ostvarivati godišnji promet od blizu 30 miliona maraka, fabrika će značajan doprinos dati i zaštiti čovjekove okoline.

"Ova fabrika ima kapacitet za recikliranje 100 tona dnevno, odnosno jednu petinu ukupnog otpada na području TK-a, iako za sada radimo sa manjim kapacitetom, dok se ne uhodamo odnosno dok ne obezbijedimo kvalitetne lance snabdijevanja sa otpadom koji se ovdje može reciklirati, a radi se o automobilskim i kamionskim gumama, frižiderima, elektronskom otpadu i gorivima dobijenim od sekundarnih sirovina, filterima za ulje...", kazao je direktor ove firme Mirza Kešetović

U fabriku su, dodaje on, ugrađene najmodernije mašine firme "MeWa" koje u zatvorenom proizvodnom procesu vrše dezintegrisanje materijala, predmljevenje te granuliranje, nakon čega otpad pretvaraju u novu vrijednost, u novi proizvod.

Naglašeno je da se na području TK-a dnevno stvara više od 500 tona otpada koji uglavnom završava na lokalnim ili divljim deponijama, te je značaj ovog projekta tim i veći. Samo industrija u FBiH godišnje proizvede 2,4 miliona tona otpada, od čega se samo oko 10% kvalitetno zbrine i vrlo malo reciklira i pretvori u novi proizvod.

Inače, vlasnik OS Petrola Samid Braco Osmanović privatnim biznisom bavi se više od 30 godina i ova firma najveći dio posla obavlja kao transportno preduzeće. Otvaranje fabrike za reciklažu novi je vid poslovanja u koji će biti uloženo više od 15 miliona maraka.

Nakon uvodnih govora vrpcu za svečano puštanje mašina u pogon presjekli su zajedno vlasnik firme "OS Petrol" Samid Braco Osmanović, Bajazit Jašarević predsjednik Skupštine TK i načelnik Općine Srebrenik, Mehmed Bajrektarević.

Istaknuto je da Tuzlanski kanton i država sada moraju poraditi na sistemskom rješavanju problema prikupljanja i recikliranja krutog otpada, kako bi se omogućila ekonomska isplativost ovakvih i sličnih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti