Zbog sprege vlasti i kriminala, propada milionska imovina "Agrokomerca" u drugim zemljama

04.07.2011. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
Zbog sprege vlasti i kriminala, propada milionska imovina 'Agrokomerca' u drugim zemljama

Vlada USK i Federacije odlučile su da pravo vlasništva nad "Agrokomercom" treba vrati radnicima, ali tek nakon formiranja stručnog tima, koji bi trebao utvrdi realno stanje ovog giganta i predloži konkretne mjere u kom pravcu treba ići, kada je u pitanju saniranje stanja u "Agrokomercu" i pokretanje zdravih segmenata proizvodnje.

Rifat Dolić, kao poslanik u državnom parlamentu, već duži niz godina povlači pitanje "Agrokomerca". Međutim, odgovor je uvije bio bezuspješan, tako da nova incijativa Vlade FBiH i USK, kaže Dolić nije optimistična.

"Mislim da se prilično zakasnilo sa ovom odlukom, jer je dobar dio imovine otuđen. Međutim, ako budu postojale iskrene namjere, sa ljudima koji to znaju i žele, još uvijek se može spasiti i podići iz pepela dio Agrokomercove imovine", kaže Dolić, naglašavajući kako se već dokazalo kako je država loš gospodar. Stoga je smatra on za ovog nekadašnjeg giganta spas u vraćanju prava radnicima, iako zbog sprege vlasti kriminala nije optimističan da će do toga i doći.

Samo obećanja

Munir Termiz, dioničar Agrokomerca, dugodogišnji radnik i nekadašnji stipendista u razgovoru za ekapija.ba kaže kako je u posljednje vrijeme puno obećanja.

"Pitam se kako će oni to izvesti? Kako misle promijeniti strukturu vlasništva koja je dokazana i smiriti finansijsku dubiozu od 130 miliona maraka, kako bi bio konačno deblokiran račun `Agrokomerca`? Zaista nije mi jasno, jer su se već kao loši vlasnici dokazali. Naši političari kada govore o `Agrokomercu` govore bez emocija, racionalne odluke i racionalnog mišljenja", naglašava Termiz.

On smatra da se agonija jedino može riješiti nastavkom procesa male privatizacije, dovođenjem strateških firmi koje imaju kapital i imaju tržišta širom svijeta.

"Ako to nije moguće po svim zakonskim elementima `Agrokomerc` je zreo za stečaj, jer je to jedna od ekonomskih mjera", kaže Termiz.

Dolić kaže, kako "Agrokomercu" nije potrebna milostinja, već vraćanje onog što mu pripada, a to je imovina vrijedna milionima koja se nalazi u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji i manji dio u Austriji.

"Ne mogu razumjeti da je naša država vratila imovinu svim država, a toliko idonlentno se odnosi prema vlastitoj imovini koja se nalazi u drugim zemljama i u isto vrijeme tražimo milostinju skupe kredite u inostranstvu, a nevodimo računa o svojoj imovini", ističe Dolić, pojašnjavajući kako je nažalost zahvaljujući vlasti u BiH najveći dio imovine već izgubljena stvar.

Kraj agonije ili propast

Procjene su da je imovina kladuškog diva u Hrvatskoj teška 250 miliona maraka, dok se u ostalim zemljama nalazi još dodatnih 50 miliona KM.

"Ovih dana novi apsurd doživljavamo. Ljudi iz Beograda zaposlenici `Agrokomerca` vape i mole da im se pomogne da sačuvaju imovinu u Beogradu. Samo jedan tržni centar ima svoju minimalnu vrijednost od oko tri miliona eura", kaže Dolić.

On naglašava kako je apsurdno da drugi imaju više razumijevanja i interesa da spašavaju imovinu BiH, od njene vlasti.

"Država radi toliko dobro da imovina `Agrokomerca` nije ucrtana ni u pasivni podbilans. Ne mogu razumjeti razloge, kako stručne, tako i one moralne. Za povrat imovine nisu krive zemlje u kojima se nalaze proizvodni i prodajni objekti, već država koja ne potražuje svoje", ističe Dolić, pojašnjavajući kako se veliki dio toga još uvijek može vratiti ili nadoknaditi šteta. Stoga, se treba pozvati na propise.

Termiz sugeriše Vladi FBiH da proda imovinu koja se nalazi van BiH, a da od novaca koji prikupe izmiri radnicima plaće, zdravstveno i penziono osiguranje.

"Za `Agreokomerc` ima nade. Ako znamo da je njegova finansijska dubioza 130 miliona maraka, a da imovina samo u Hrvatskoj vrijedi 250 miliona maraka, onda je računica jednostavna. Većinski vlasnik treba što prije poduzeti poteze i riješiti `Agrokomerc` i radnike agonije", naglašava Termiz.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti