Unska pruga kroz BiH i Hrvatsku: Jedni rade, drugi obećavaju

13.07.2011. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
Unska pruga kroz BiH i Hrvatsku: Jedni rade, drugi obećavaju

Radovi na rekonstrukciji dijela unske pruge koji se nalazi na teritoriji BiH odvijaju se prema predviđenoj dinamici, dok je dio pruge koji je u nadležnosti Hrvatskih željeznica još uvijek neprohodan.

Kako saznajemo u Željeznicama FBiH, od juna 2011. godine dio teške pružne mehanizacije radi na dijelu pruge za koji je nadležno ovo preduzeće. Radovi će se okončati do polovine jula kada će se mehanizacija alocirati na druge dijelove mreže.

Unska pruga Bosanski Novi – Knin, koja prolazi kroz BiH i Hrvatsku, ukupne je dužine 177,4 kilometara i nalazi se u nadležnosti tri preduzeća, Željeznica FBiH, RS i Hrvatske.

"Dionice pruge u nadležnosti ŽFBiH u dužini od 99,8 km i Željeznica Republike Srpske dužine 19,6 km su prohodne i u redovnoj upotrebi gdje se promet obavlja djelomično dizel i elektrovučom. Shodno tome, za održavanje pogonske spremnosti, brzina do 50 kilometara na sat ŽFBiH vrši redovno tekuće održavanje. Troškovi održavanja uključujući i upotrebu teške pružne mehanizacije padaju na teret poslovanja ŽFBiH, te osim ŽFBiH niko drugi nije učestvovao u finasiranju ovih radova", naglašavaju u ovom javnom preduzeću.

U Željeznicama FBiH ističu da su u kontaktima sa predstavnicima HŽ dobili obećanja da će dio pruge u dužini od 58 kilometra koja je u njihovoj nadležnosti biti osposobljen za saobraćaj dizel vučom i to u prvoj fazi samo za teretni saobraćaj brzinama od 30 do 50 kilometara na sat. No, tačni podaci o početku, završetku i finansijskoj vrijednosti osposobljavanja ovog dijela pruge još nisu dostupni.

"Kompletna elektrifikacija Unske pruge, dijela ŽFBiH od Bihaća do Martin Broda, i dijela HŽ, od Martin Broda do Knina, zavisit će od interesa navedenih kompanija, projekciji obima prevoza na ovoj pruzi i obezbjeđivanja finasiranja ovih radova, jer za ove radove ŽFBiH ne mogu same obezbjediti sredstva iz tekućeg poslovanja. U svakom slučaju radovi na potpunoj elektrifikaciji Unske pruge ne mogu početi dok se ne osposobi dio pruge HŽ za dizel vuču", navode u ŽFBiH.

U ovom preduzeću navode da je dalje osposobljavanje i unapređenje dijela pruge u nadležnosti ŽFiH vezano za elektrifikaciju dijela pruge od Blatne do Bosanske Krupe koje će izvršiti ŽFBiH, a planirana vrijednost ovih radova je 1.870.000 KM. Ovim radovima bi se obezbijedio saobraćaj sa elektro-vučom od Bosanskog Novog do Bihaća, gdje je trenutno i jedini redovni promet na ovoj pruzi.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti