Zajednički poduhvat Zvornika i Malog Zvornika: Uskoro tender za projekat obnove kraljevog mosta

11.08.2011. 10:57 / Izvor: Press
Zajednički poduhvat Zvornika i Malog Zvornika: Uskoro tender za projekat obnove kraljevog mosta

Do kraja ovog mjeseca Saobraćajni institut CIP iz Beograda treba da završi idejni projekat da bi u septembru bio raspisan tender za izradu glavnog projekta rekonstrukcije mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Taj most na Drini spaja Mali Zvornik i Zvornik.

Aleksandar Despotović, zamjenik predsjednika malozvorničke opštine, kaže za Press da bi rekonstrukcija trebalo da počne na proljeće i da traje oko dva mjeseca.

"Prema dosadašnjem tempu rada, u avgustu ćemo imati idejni projekat, a onda bi u septembru trebalo da raspišemo tender za glavni projekat koji će, kako je dogovoreno sa Zvornikom, oni finansirati sa 75, a mi sa 25%. Koliko će koštati zavisi od izbora ponuđača. Najvažnije nam je da uradimo glavni projekat do kraja godine, a rekonstrukcija bi trebalo da počne vjerovatno krajem maja ili početkom juna 2012. Radovi bi obuhvatili peskarenje, farbanje, promjenu podloge, možda čak i asfaltiranje, kompletnu rasvjetu i trajali bi, ukoliko sve bude po planu, oko dva mjeseca. Očekujemo da će most biti obnovljen do početka septembra sljedeće godine i da narednih 20, 30 godina neće biti potrebni radovi tog obima", kaže Despotović.

Prema njegovim riječima, most je posljednji put farban prije dvije decenije, od tada nije ništa značajnije rađeno i rekonstrukcija mu je neophodna. Most je već dugo u lošem stanju, čelična konstrukcija napadnuta je rđom, trotoar na više mjesta ima oštećenja i već odavno ga je trebalo obnoviti, što će se dogodine konačno i desiti.

Inače, o obnovi mosta priča se posljednjih nekoliko godina, a dvije opštine dogovorile su zajedničku akciju za popravku starog mosta koja je konkretizovana prošlog septembra kada je potpisan memorandum o namjerama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti