Pametnim turizmom do boljih rezultata

12.09.2011. 13:05 / Izvor: eKapija.ba
Pametnim turizmom do boljih rezultata

Samo pametnim turizmom u BiH mogu se postići bolji rezultati, a Strategija turizma samo je jedna od vodilja koja daje jasnije pravce kretanja u ovoj oblasti. Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma za ekapija.ba kaže kako se Strategija još dorađuje nakon čega će se naći na Vladi FBiH.

"Strategija je prvi dokument u oblasti turizma koji na sistematski način određuje ne samo razvojnu viziju i strateške ciljeve, nego i mjere koje bi se trebale sistematski provoditi u cilju ostvarivanja vizije i učinkovitijeg korištenja i upravljanja nesumnjivim turističkim potencijalima", kaže ministrica.

Sama Strategija, pruža opći okvir za razvoj turizma, uvažavajući posebnosti svake županije/kantona - očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti – što je bio jedan od temeljnih uvjeta prilikom njezine izrade.

"Tako postavljena ova, za sada krovna strategija, treba omogućiti konvergenciju odnosno sukladnost županijskih strategija koje moraju biti u funkciji ostvarivanja specifičnih razvojnih programa svojih mikro destinacija", naglašava ministrica.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti