Ušteda energije sve značajnija: Klasične sijalice izlaze iz upotrebe

23.09.2011. 14:37 / Izvor: eKapija.ba
Ušteda energije sve značajnija: Klasične sijalice izlaze iz upotrebe

U namjeri da građani konačno počnu štediti energiju u zemljama EU od 1. septembra na snazi je zabrana upotrebe klasičnih žarulja čija je snaga veća od 40 vati.

Prije stupanja na snagu ove odluke i trgovinama je nastao haos. Proizvođači su podigli cijene, a potrošači su požurili da nabave rezerve sijalica sa standardnom žarnom niti.

Dosadašnja istraživanja su pokazala dobre efekte štedljivih sijalica, naročito kada je u pitanju javna rasvjeta. Međutim, sa druge strane mišljenja korisnika su podijeljena. Jedni smatraju kako halogene i Compact Fluorescent Lamp (CLF) žarulje daju dovoljno svjetlosti i pri tome štede energiju, drugi smatraju da žarulje ne daju dovoljno svjetlosti. Međutim, bez obzira na sva negodovanja EU ima cilj smanjiti potrošnju energije za 20 posto do 2020.godine, a neke države čak i više.

Istom cilju trebala bi težiti i Bosna i Hercegovina kao pristupnica Energetske zajednice, tako da se i kod nas prave mali pomaci, iako još niko ne razmišlja o povlačenju sijalica sa standardnom žarnom niti. Štedljive sijalice već su zasjale na mnogim bh. ulicama i domovima.

Istraživanju provedena širom EU su pokazala da upotrebnom štedljivih sijalica jedna prosječna porodica može da uštedi 50 eura godišnje.

(E. Ko.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti