Fabrici papira "Karta" potrebno milion eura da se podigne iz pepela

14.10.2011. 10:58 / Izvor: eKapija.ba
Fabrici papira 'Karta' potrebno milion eura da se podigne iz pepela

Vatra koja je prije dva dana iznenada planula do temelja je uništila Fabriku za proizvodnju papira i papirne ambalaže "Karta" iz Tomislavgrada. Prema prvim procjenama, vjeruje se da je vatrena stihija pričinila materijalnu štetu u iznosu od tri miliona eura.

Direktor ove kompanije Jozo Šarac drugi dan nakon izbijanja požara, još je u šoku. Ističe da je za pola minute izgorjelo skoro pola proizvodne hale duga sto metara. Radnici fabrike su, srećom uspjeli napustiti radna mjesta, dok za objekat nije bilo spasa. Također, izgorjelo je 1.500 tona papira, sve mašine, oprema i zalihe reprodukcionog materijala.

"Još uvijek je rano govoriti o sanaciji štete, o daljim koracima. U požaru je, prema mojoj procjeni, uništena imovina vrijedna oko tri miliona eura, za ponovno pokretanje proizvodnje i oživljavanje preduzeća trebat će nam najmanje milion eura", kazao je Šarac za eKapiju.

Fabrika "Karta" smještena je u Cebari kod Tomislavgrada, a sa radom je počela prije deset godina. Njihova osnovna djelatnost je proizvodnja i prerada papira, a osim domaćeg tržišta, proizvode su plasirali i na tržište Hrvatske i Srbije. Ovo im je ujedno bila najuspješnija poslovna godina otkako su osnovani.

Na pitanje da li se za sanaciju štete namjerava obratiti vlastima za pomoć, Šarac kaže da mu se “kao čovjeku koji je navikao da sve sam stvara, teško odlučiti na taj korak".

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti