Konačno: Više reda u drumskom saobraćaju

15.10.2011. 10:10 / Izvor: eKapija.ba
Konačno: Više reda u drumskom saobraćaju

Novi Pravilnik o uvjetima i postupku izdavanja licenci i kvalifikacijskih kartica vozača za obavljanje međunarodnog drumskog prijevoza koje je donijelo Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na osnovu Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu uspostavit će red na cestama.

Primjena Pravilnika odnosit će se na svako pravno i fizičko lice registrirano u Bosni i Hercegovini koje obavlja međunarodni prijevoz i na vozače u međunarodnom prijevozu.

Zahvaljujući Pravilniku utvrđeni su licence i uvjeti za dobijanje licence za obavljanje međunarodnog prijevoza, koja se izdaje na period važenja od pet godina od dana izdavanja, odnosno licenca za vozila izdvat će se u ovisno od starosti vozila. Tako da licencu na period do pet godina, dobiti vozila starosti do 10 godina, na period do tri godine, vozila starosti od 10 do 20 godina i na period od jedne godine, vozila starosti preko 20 godina.

Također, Pravilnikom je utvrđeno stručno osposobljavanje i provođenje ispita za stjecanje stručne osposobljenosti upravitelja prijevoza i stručne osposobljenosti vozača, kvalifikacijska kartica vozača za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza, sadržaj i oblik licence prijevoznika, kvalifikacijske kartice vozača, vođenja evidencije o istima, u skladu sa zakonom, međunarodnim ugovorima i evropskim propisima.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti