Povratak otpisanih: Strani kupci žele obnoviti saradnju sa Krivajom

25.10.2011. 11:46 / Izvor: eKapija.ba
Povratak otpisanih: Strani kupci žele obnoviti saradnju sa Krivajom

Ponovno pokretanje proizvodnje u zavidovičkoj Krivaji probudilo je interes stranih kupaca koji su spremni da obnove saradnju sa nekadašnjim gigantom drvne industrije u BiH. No, šestomjesečna pauza u proizvodnji kod kupaca je izazvala i određenu skepsu. Za uspostavljanje poslovne saradnje od Krivaje zahtijevaju da im garantuje kontinuitet u isporuci i da neće ponovo doći do prekida rada.

Suad Džindo, koji je prije dva mjeseca stupio na mjesto vršioca dužnosti direktora, tada je Krivaji zatekao samo čuvare, preduzeće mjesecima nije radilo, svi pogoni su bili zatvoreni. Proizvodnja je ponovo pokrenuta, no pred njima je trnovit put jer se moraju dokazati na tržištu i vratiti povjerenje kupaca.

"Razgovarali smo već sa predstavnicima IKEA-e, Steinhoffa i drugih kompanija, koje su zainteresirane da posluju sa nama, no i oni ima imaju vlastite proceduru koje moraju ispoštovati kako bi mi ponovo postali njihovi partneri. Te procedure traju najmanje tri mjeseca, a oni prije svega zahtijevaju stalnost u poslovanju, garanciju da neće opet doći do obustave", ističe direktor Suad Džindo.

On dodaje da je industrijsko preduzeće Krivaja koje je imalo zavidnu referenc listu oduvijek bilo poznato po poštivanju rokova, te da će uraditi sve što je potrebno kako bi zajedno sa Vladom FBiH i Ze-Do kantona osigurao garancije za Krivaju.

Ovo preduzeće nedavno su posjetili predstavnici njemačke kompanije Vierhaus Group, koji vode pregovore sa Vladom Federacije BiH o mogućem investiranju u Krivaju. Podsjetimo da je Vlada FBiH raskinula ugovor sa privatnom firmom Ferimpex, koja je sa državnom kompanijom Krivaja 2008. osnovala zajedničku kompaniju Krivaja 1884., a koja nije ispunila obaveze ulaganja.

Radnici su s druge strane podnijeli zahtjev za stečaj jer nisu htjeli preći u Krivaju 1884, te su putem tužbe potražili naplatu dugova. Općinski sud je proglasio stečaj, na što je uložena žalba na koju treba da se očituje Vrhovni sud FBiH.

Džindo potvrđuje da su, uprkos brojnim administrativnih preprekama, uspjeli otvarati novi namjenski račun, na koje je uplaćeno milion KM iz federalnog i kantonalnog budžeta za pokretanje proizvodnje.

"Taj inicijalna sredstva smo iskoristili za nabavku sirovina. Moram istaći da je Šumsko privredno društvo ZDK od samog početka učestovalo u pokretanju proizvodnje i dostavili nam oko od hiljadu i po kubika građe i prije nego što smo imali ikakva sredstva. Trenutno je dogovorena ispruka oko tri hiljade kubika bukve i 500-600 kubika ostale građe svaki mjesec", potvrdio je Džindo.

Na posao je vraćeno ukupno 513 radnika, te otvoreni centri Energetika, Pilana, Furnirnica i Parketara. Ostali 900 radnika bit će sukcesivno uključivani u posao ukoliko se budu obezbijedili nalozi za proizvodnju od strane velikih kupaca.

Novi menadžment ove kompanije tvrdi da će narednih šest mjeseci biti najteži period kada je u pitanju solventnost ove kompanije. Potrebno je napraviti proizvod, plasirati na tržište, naplatiti, a kada su u pitanju strane kompanije, ta procedura traje od 60 do 90 dana. No, raduje činjenica da su zaposlenici spremni da izdržati krizni period kako bi preduzeće ponovo krenulo raditi punim kapacitetom.

N.Voloder/foto: Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti