Federacija dobija Elektronski registar upravnih postupaka

10.11.2011. 09:20 / Izvor: eKapija.ba
Federacija dobija Elektronski registar upravnih postupaka

Vlada FBiH donijela je Odluku kojom se uspostavlja Elektronski registar upravnih postupaka na razini Federacije BiH. Riječ je o svim upravnim postupcima koje vode federalna tijela uprave i federalne upravne organizacije.

Glavno tajništvo Vlade FBiH obavlja poslove uspostave i održavanja Registra, stručne, administrativne i tehničke poslove, upravlja radom Registra i omogućava poštivanje svih pravila i procedura rada, uključujući pregled i kontrolu svih registriranih postupaka i propisa kojima su oni definirani. Registar sadrži, uz ostale, podatke o nazivu upravnog postupka i njegovoj svrsi, nazivu tijela uprave koji sprovodi postupak i donosi odluku o njemu, te adresu, broj telefona, faxa i elektronsku adresu. Navedeni su, također, iznosi takse i naknade koja se plaća tijekom vođenja upravnog postupka, propisani rok u kome se mora donijeti odluka po podnesenom zahtjevu za upravni postupak, vrijeme važenja izdatog akta, te obrazac zahtjeva za pokretanje upravnog postupka, saopćeno je iz Vlade.

U informaciji se dalje navodi da tijelo uprave upućuje zahtjev za prijavu upravnog postupka Glavnom tajništvu u pisanoj i elektronskoj formi najkasnije u roku od osam dana od stupanja na snagu propisa kojim se uvodi ili mijenja upravni postupak.

Sva tijela uprave dužna su prijaviti sve upravne postupke iz svoje nadležnosti u svrhu njihovog objavljivanja u Registru, kao i svaku izmjenu ili prestanak važenja propisa koji se odnosi na upravni postupak.

Glavno tajništvo svakih šest mjeseci pregledava registrirane postupke i propise kojim su oni definirani, te o tome izvješćuje Vladu i predlaže konkretne mjere za otklanjanje uočenih propusta i nepravilnosti. Ono će najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke ostvariti operativnost Registra i objaviti ga na posebnom dijelu internet prezentacije Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti