Konačno: Talgo vozovi početkom 2012. godine na bh. prugama

11.11.2011. 12:02 / Izvor: eKapija.ba
Konačno: Talgo vozovi početkom 2012. godine na bh. prugama

Početkom 2012. godine Talgo garniture i elektromotorni niskopodni voz počinju se saobraćati bh. prugama, odnosno na relacijama Sarajevo - Ploče, Sarajevo - Zagreb - Sarajevo, Sarajevo - Beograd - Sarajevo i Sarajevo - Budimpešta potvrdila je za ekapija.ba Mirjana Vasić, glasnogovornica Željeznica FBiH.

"U vlasništvu Željeznica Federacije BiH je pet dnevnih garnitura i četiri noćne, ukupno 81 putnička kola. Riječ je o TALGO 7 generaciji. Unutrašnjost pruža poseban užitak putnicima, jer je luksuzno opremljena barom, spavaćim kolima, posebnim prostorom za invalide, tu je i internet konekcija. Zadovoljstvo nam je što ćemo biti u mogućnosti da putniku ponudimo kompletnu uslugu", kaže Vasić, naglašavajući kako je u proceduri dobivanje dozvola za međunarodni saobraćaj Talgo vozova.

U cilju zadovoljavanja svih uslova ŽFBiH danas otvaraju i radionicu za tehnički pregled Talgo vozova. Vasić smatra, kako je otvaranje radionice od velikog značaja za Željeznice Federacije BiH, jer se radi o jedinoj radionici u kojoj postoje svi uslovi da se izvrši kompletan tehnički pregled Talgo garnitura koji je potrebno raditi na dnevnoj bazi.

"Pod tim se između ostalog podrazumjeva proba kočnica, predgrijavanje garnitura da bi dostigla radnu temperaturu, unutrašnje i vanjsko čišćenje te snabdjevanje sanitarnim materijalom", ističe Vasić.

Naime, o značaju i obimu ovog projekta govori podatak da je RJ TPK "Sušica" prije rata bila jedna od najopremljenijih tehničko-preglednih stanica u Bosni i Hercegovini. U njoj se vršilo automatsko vanjsko pranje kola, unutrašnje čišćenje kola, tehnički pregledi kola, tekuće opravke kola, vršilo se snabdijevanje kola, predgrijavanje garnitura i proba kočnica. Prostor na kome se nalazi obuhvata više od 30.000 m², sa četiri kolosjeka koji su na suprotnoj strani povezani izvlakačim kolosjekom, koji se proteže do fabrike "Bosnalijek" d.d. Sarajevo.

"Planiramo da se kompletan prostor stavi pod video nadzor radi lakšeg čuvanja opreme i vagona. Radovi na uređenju prostora Tehničko –pregledne stanice `Sušica` započeti su u maju ove godine. Svi radovi realizirani su sopstvenim snagama uposlenika ŽFBiH iz stanice `Sušica` i Centralne radionice Rajlovac. Urađen je veliki posao, naročito kada je u pitanju sječa šume i niskog rastinja, čišćenje kanala, izrada potpornog betonskog zida u dužini oko 50 m i visini 2,5 m, postavljanje nosećih stupova za novu ogradu sa dvije kapije u dužini od oko 1700 m, kao i uređenje kolosjeka i popravku rasvjete kao i uređenje okoliša", dodaje Vasić.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti