Zaliječene stare rane: Rudnik Miljevina osvaja tržišta

22.11.2011. 15:53 / Izvor: eKapija.ba
Zaliječene stare rane: Rudnik Miljevina osvaja tržišta

Novi rudnik mrkog uglja Miljevina, koji je prije nešto više od godinu dana od Vlade RS kupilo fočansko preduzeće "Pavgord" uspješno provodi sve zacrtane planove vezane za osavremljavanje rudnika, eksploataciju, zapošljavanje i otvaranje novih izvoznih tržišta.

Janja Mastilo, direktorica Rudnika Miljevina u razgovoru za ekapiju kaže kako su izvršili glavne popravke na separaciji te već sada proizvode tri vrste uglja.

"Zadovoljni smo. Osvajamo tržište koje smo nekad imali, odnosno gornjodrinsko i sarajevsko, ze tržište zapadne Srbije, gdje sve više prodajemo naše asortimane", kaže Mastilo, naglašavajući kako već imaju planove za iduću godinu, a to je proizvodnja 80.000 tona komercijalnog uglja.

Ukoliko bude tržišta Rudnik Miljevina spreman je ići sa većom proizvodnjom. Ovome svakako ide u prilog i kupovina opreme na kopu, kao i bagera, kamiona, dampera koji se i dalje kupuju.

"Separaciju smo doveli do stanja da može da proizvede 200.000 tona komercijalnog uglja godišnje", naglašava Mastilo.

Inače, Rudnik Miljevina je nedavno od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banja Luka dobio ekološku dozvolu za postrojenje PK Badanj sa pratećim objektima, ukupne površine 176 ha, tako da sada mogu da rade nesmetano.

Mastilo kaže kako će dalje da rade na dozvolama za eksploataciju, Elaboratu u rezervama.

Rudnik mrkog uglja Miljevina počeo je s radom prije 64 godine. Najveći proizvodni uspjeh zabilježio je 1987. godine, kada je iz njegovih kopova izvučeno 300.000 tona uglja, a tadašnje tržište miljevinskog rudnika najvećim dijelom bilo je orijentisano na kombinate.

Inače, Rudnik je od strane kompanije Pavgord kupljen za šest miliona KM, dok su ostala ulaganja nakon kupovine daleko veća.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti