Autocesta kroz Hercegovinu zaobilazi Počitelj i Blagaj

03.01.2012. 11:25 / Izvor: Dnevni list
Autocesta kroz Hercegovinu zaobilazi Počitelj i Blagaj

Autocesta kroz Hercegovinu zaobići će Blagaj i Počitelj, kazao je federalni ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević nakon što je Parlament FBiH usvojio prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH autocesta na koridoru Vc za 2008. - 2028.

Ovim su, smatra Radivojević, otklonjene sve dvojbe u vezi s najspornijim dijelom buduće autoceste jer će trasa zaobići te gradove i prolazit će područjem iznad podveleškog platoa.

"Kod određivanja ta 23 kilometra autoceste uvaženo je isključivo mišljenje struke, a nije ulazilo u razmatranje nikakvo mišljenje politike", rekao je Radivojević dodajući kako će u idućoj godini biti napravljena dodatna analiza trase preko Počitelja i Blagaja od Europske komisije o kojoj će potom mišljenje dati Vlada i Parlament.

Optužbe HDZ-a

Na ovakvu odluku burno su reagirali zastupnici iz HDZ-a BiH naglasivši da će se boriti protiv ovakve odluke i da ne isključuju ni ustavne tužbe protiv svih koji su sudjelovali u donošenju ovakvog rješenja. Smatraju da se radi o kršenju Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, koji propisuje da se o usvajanju plana prvo očituju županije kroz koje prolazi koridor. Zbog svega navedenog i mišljenja da se vodi politička borba zbog autoceste kroz Hercegovinu, iz HDZ-a BiH su najavili stopiranje prostornog plana u Domu naroda te tužbe.

Za vladajuću koaliciju u Federaciji plan nije sporan te tenziju HDZ-a smatraju nepotrebnom i pokušajem kočenja izgradnje autoceste kroz Hercegovinu. Iz SDA su kazali da je koridor najznačajniji infrastrukturni projekt u Federaciji zbog čega je i Parlament u proteklom razdoblju donio niz važnih odluka koje omogućavaju Vladi i nadležnim tijelima da konačno pristupe bržoj izgradnji.

Osnovni dokument


Prostorni plan je i najznačajniji planski dokument u FBiH, koji će, usvoji li ga i Dom naroda, predstavljati osnovni i obavezujući dokument za reguliranje odnosa u prostoru prilikom izgradnje autoceste na koridoru Vc kroz FBiH koji će prolaziti teritorijem Posavske, Zeničko-dobojske, Sarajevske, Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije. Osim toga, Federaciji će donijeti stotine novih radnih mjesta i mnogo novca u državnu blagajnu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti