Rekonstrukcija pruge Bradina-Sarajevo: U toku priprema tendera za izvođača radova

06.01.2012. 08:06 / Izvor: eKapija.ba
Rekonstrukcija pruge Bradina-Sarajevo: U toku priprema tendera za izvođača radova

Vlada FBiH je razmatrala Informaciju o pripremi za implementaciju obnove dionice na željezničkom koridoru Vc Bradina –Sarajevo u sklopu projekta "Obnova željeznica II" koji su kreditno podržale EBRD i EIB, te OPEC.

Ukupna vrijednost projekta je 186 miliona eura u okviru kojeg će se izvršiti obnova južnog toka pruge na Koridoru Vc od granice Hrvatske do Sarajeva ukupne dužine 144 km i pruge Jošavka- Doboj dužine 66 km i signalizacija u RS.

Projekat u Federaciji, sa dionicom Bradina-Sarajevo, vrijedan je 120 miliona eura a izvodi se već dvije godine, s planom da se okonča do kraja 2014. godine. Od 2015. je u planu projekat obnove pruge na sjevernom dijelu Koridora Sarajevo-Bosanski Šamac do granice na Savi ukupne dužine 270 km.

Projekat rekonstrukcije pruge Bradina-Sarajevo u dužini 41 km vrijedan je 44 miliona eura i u toku je priprema tendera za izbor izvođača ovih radova koji ih trebaju završiti do kraja 2014. godine, rečeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH.

Prihvatajući Informaciju o toku implementacije projekta obnove dionice pruge Bradina - Sarajevo na južnom dijelu Koridora Vc, u okviru nastavka Regionalnog projekta "Obnove željeznica u BiH II", Vlada Federacije BiH zadužila je Federalno ministarstvo finansija da procesuira Amandman na Kreditni ugovor sa EBRD na 10 miliona eura potpisan 1.oktobra 2010.godine, kako bi se time kompletirala investiciona suma potrebna za završetak obnove dionice pruge Bradina-Sarajevo, južnog pravca željezničkog Koridora Vc kroz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti