Prijedlozi za poboljšanje primjene okolinske legislative u KS-u

11.11.2010. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
Prijedlozi za poboljšanje primjene okolinske legislative u KS-u

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na jučerašnjem sastanku analiziralo uočene propuste te dalo prijedloge za poboljšanje primjene okolinske legislative radi jačanja međusobne koordinacije općinskih i kantonalnih službi.

Ovaj je radno-konsultativni sastanak bio posvećen izdavanju okolinskih dozvola te primjeni propisa kojima su utvrđene procedure i potrebna dokumentacija iz te oblasti, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Konstatirano je da nadležne općinske službe nisu adekvatno organizirane sa stanovišta potrebe za primjenu okolinske regulative, niti raspolažu potrebnim stručnim kadrovima, zbog čega su nužne promjene koje će resorno ministarstvo inicirati prema načelnicima općina.

Identificirani su i drugi problemi vezani za neusaglašenost propisa na federalnom i kantonalnom nivou, što su naglasili predstavnici Ministarstva privrede KS-a, Agencije za vodno područje rijeke Save i druge stručne institucije.

Riječ je o propisima koji reguliraju oblasti šumarstva, voda, eksploatacije mineralnih sirovina i druge oblasti.

Da bi se prevazišli problemi koji opterećuju rad administracije i podnosilaca zahtjeva, u periodu do osposobljavanja općina za efikasno propisivanje mjera prevencije i kontrole zagađenja okoliša, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a će kontinuirano davati stručna mišljenja na mjere koje propisuju nadležne općinske službe u okviru urbanističke saglasnosti, i to za djelatnosti poput hemijske, metalske, prehrambene i ekstraktivne, i drugih industrija.

Ovaj prijedlog Ministarstva je naišao na odobravanje svih prisutnih i jednoglasno je ocijenjeno da se radi o kvalitetnom prijelaznom rješenju do dostizanja zadovoljavajućih stručnih i kadrovskih kapaciteta u općinama.

Naglašeno je da je u interesu javnog sektora da rade neposredno i zajedno s investitorima, odnosno industrijom, budući da im cilj mora biti integralna zaštita okoliša, racionalno korištenje energije i prirodnih resursa, radi zajedničkog suočavanja s izazovima održivog razvoja i pridruživanja evropskim integracijama gdje vrijede jasni ekološki standardi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva privrede KS-a, Grada Sarajeva, općinskih službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša s područja KS-a, Zavoda za planiranje razvoja KS-a, Agencije za vodno područje rijeke Save i Inspektorata za urbanizam, građevinarstvo, komunalne djelatnosti i ekologiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti