Zakon o privrednoj komori FBiH konačno u proceduri: Dugo čekano ohrabrenje

08.08.2011. 14:17 / Izvor: Oslobođenje
Zakon o privrednoj komori FBiH konačno u proceduri: Dugo čekano ohrabrenje

Vlada Federacije BiH na sjednici u četvrtak utvrdila je nacrt zakona o Privrednoj komori Federacije BiH, a Avdo Rapa, dopredsjednik te asocijacije u izjavi za Oslobođenje iskazao zadovoljstvo da je Vlada prepoznala značaj i ulogu komorskog sistema.

"Utvrđivanje nacrta zakona za nas je veliko ohrabrenje s obzirom na činjenicu da smo već nekoliko godina upozoravali na potrebu da se članstvo u komori, njena uloga I obaveze regulišu na način kako je to učinjeno u većini zemalja Evropske unije", rekao je u nastavku.

Novopredloženim zakonom regulišu se kvalitetniji odnosi s organima vlasti i uprave BiH i FBiH, a u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta za privredne subjekte, bolju promociju izvoza, adekvatnija pomoć na projektima, bolja zaštita domaće proizvodnje. U njemu je posebno naglašen značaj Komore u smanjenju deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Članstvo privrednih društava u komorama stiće se upisom u sudski i druge registre, čime bi komore bile legitiman zastupnik privrede u cjelini, što je praksa u većini zemalja s kojima BiH i FBiH imaju najveću spoljnotrgovinsku razmjenu, kao i u zemljama okruženja. Sredstva za rad Komore osiguravaju se iz članarine, doprinosa, kotizacije kolektivnih članova, naknada za obavljanje javnih ovlaštenja, naknada za obavljanje poslovnih usluga i iz drugih izvora. Članice plaćaju članarinu Komori FBiH i komorama kantona, a njena visina određuje se ovisno od kategorije u koju se razvrstavaju članice, a koji se utvrđuju Nacrtom zakona.

U postupku pripreme predloženih rješenja sudjelovali su Udruženje poslodavaca FBiH, PK FBiH, a urađen je u skladu sa Uredbom o načinu pripreme, procjeni utjecanja i odabiru politike u postupku izrade akata koje predlažu i donose Vlada FBiH i federalna ministarstva. Pri tom je uvažena i metodologija programa Ujedinjenih nacija( UNDP).

Komorski sistem se našao pred ozbiljnim problemima nakon što je svojevremeno kao visoki predstavnih zajednice u BiH Paddy Ashdown ukinuo obavezno članstvo u tim privrednim asocijama. Republika Srpska je unatoč tome donijela zakon po kojem privredna društva upisom u registar postaju članovi Privredne komore sa obavezom plaćanja članarine. U Federaciji BiH više voljom politike, nego privrednika to nije moglo dobiti podršku proteklih vlada.

"Novi zakon čijems e donošenju nadamo veće tokom jeseni stavlja u poziciju partnera Vlade i servisa privrede. Uz dobijanje javnih ovlaštenja i jednim i drugim pomoći ćemo da efikasnije ralizuju svoje obaveze i poslovne politike", zaključio je dopredsjednik Privredne komore BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti