Obveznice umjesto kredita

19.04.2011. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine
Obveznice umjesto kredita

Preduzeća u RS se ove godine sve češće odlučuju da svoje poslovne projekte finansiraju izdavanjem obveznica umjesto podizanja bankarskih kredita, što je do sada bila prava rijetkost.

Četiri preduzeća su u 2011. godini krenula u proces emitovanja dužničkih hartija od vrijednosti, od čega su dva prikupila potrebna sredstva za uspješnost projekta, dok su dvije emisije u toku.

Olimpijski centar "Jahorina" iz Pala je izdavanjem obveznica prikupio 15 miliona KM za izgradnju žičare i ulazak u drugu fazu osnježavanja skijaških staza, dok "Farmland" iz Nove Topole, kod Gradiške, dobijenih 2,4 miliona KM ulaže u ratarsku proizvodnju.

Na Banjalučkoj berzi počeo je upis obveznica firme "Atlantik BB" iz Banjaluke u vrijednosti od 1,5 miliona KM, dok za sada rekordnu emisiju od 20 miliona KM priprema "Unis - fabrika cijevi" iz Dervente.

Berzanski analitičari kažu da je evidentan novi trend da se preduzeća odlučuju da investitorima ponude obveznice u zamjenu za prinos koji se u dosadašnjim slučajevima kreće od šest do osam odsto na godišnjem nivou.

U svijetu se taj vid finansiranja učestalo koristi, pa je u vrijeme globalne ekonomske krize 2009. godine vrijednost izdatih korporativnih obveznica od preko bilion dolara prvi put u istoriji nadmašila iznos plasiranih kredita.

U banjalučkom "Monet brokeru", agentu dvije emisije korporativnih obveznica u RS, kažu da preduzeća emisijom tih hartija ostvaruju više prednosti u odnosu na podizanje bankarskog kredita.

"To je, prije svega, fleksibilnost pri zaduživanju, jer preduzeće određuje uslove po kojima se zadužuje. Pri tome može da se zaduži po nižoj kamatnoj stopi u odnosu na kredit, moguće je zaduživanje bez hipotekarnog obezbjeđenja, finansiranje se vrši iz više izvora u slučaju velikih emisija, a moguće je i zaduživanje na veoma duge rokove", ističe Mirjana Kučuk, direktor "Monet brokera".

Prema njenim riječima, izdavanje obveznica predstavlja dobar korak za preduzeća koja u budućnosti planiraju da izvrše emisiju akcija koje bi bile uvrštene na Banjalučku berzu.

Analitičari ukazuju da i dalje ne postoji širok spektar investitora, jer je uspješnost emisija, kao i u slučajevima opštinskih obveznica, do sada gotovo isključivo zavisila od odziva Investiciono-razvojne banke RS, koja je odriješila kesu za oba okončana projekta.

U "Monet brokeru" kažu da institucionalni investitori, poput banaka i osiguravajućih kuća, ipak, sve više razmatraju korporativne obveznice kao mogućnost za plasman kapitala.

"Manji dio emisije obveznica Planinskog dobra iz Nevesinja otkupilo je 'Dunav osiguranje', a za emisiju obveznica 'Atlantik BB' do sada je interes iskazalo nekoliko osiguravajućih kuća i investicionih fondova", kaže Mirjana Kučuk.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, smatra da bi banke svoj interes za kupovinu korporativnih obveznica mogle naći u povoljnijem poreskom tretmanu tih ulaganja.

"Bankama se kamate na obveznice i druge hartije od vrijednosti, za razliku od kamata na kredite, ne uključuju u osnovicu za obračun poreza", ukazuje on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti