BBI Centar najbolji šoping centar Evrope

20.06.2011. 12:48 / Izvor: eKapija.ba
BBI Centar najbolji šoping centar Evrope

BBI Centar u Sarajevu i Kanton Sarajevo dobili su prestižnu nagradu "Restore Award" za najbolji šoping centar Evrope, koju dodjeljuje žiri Međunarodnog vijeća šoping centara na najvećem takmičenju maloprodajnih objekata u Evropi. Restore Award dodijeljuje se za posebnu saradnju sa lokalnim vlastima koje su aktivno podržale investitora u izgradnji urbanog, komercijalnog i značajnog estetskog projekta.

"Ponosni, smo na činjenicu da je kompletna realizacija od upravljanja, projektovanja, popunjavanja sadržaja, izgradnje plod domaćih snaga. Ovo predstavlja veliko dostignuće za BBI Centar, Kanton Sarajevo, bh. firme, ali i našu državu obzirom da se ovakva vrsta nagrade po prvi put dodjeljuje nekom Shopping centru u BiH", ističe Sead Živalj, direktor BBI Real Estate.

On je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, po povratku iz Pariza gdje je priznanje dodijeljeno, rekao da je ove godine za tu nagradu bilo nominirano više od 30 šoping centara, od kojih je 18 ušlo u finale.

ReStore Award se dodjeljuje za izuzetan spoj shoppinga, arhitekture, dizajna, te doprinos društvu i sredini u kojoj se centar nalazi. U konkurenciji među finalistima bili su shopping centri iz Češke, Austrije, Njemačke i Velike Britanije, sve do Bugarske, Turske i Rusije.

"Tokom kreiranja projekta BBI Centra, želja je bila da BBI Centar postane nova mjesto okupljanja građana koje će dati jedan novi puls gradu. Reklo bi se da smo i uspjeli u tome", kazao je Sead Gološ, arhitekta projekta.

ICSC je ovo posebno priznanje prošle godine dodijelio shopping centru Liverpool One koji se takmičio za najbolji shopping centar Evrope 2010. godine u kategoriji novih projekata. Prethodnih godina dobitnici ovog priznanja su i shopping centri iz Irske i Holandije.

"Drago mi je da je Kanton Sarajevo sudjelovao u urbanističkom projektu jednog ovakvog centra, koji je doprinio mnogo sredini u kojoj se nalazi, pa i djeci I građanima darovao prostor od 5.500m2 za Trg djece Sarajeva", zaključio je Abid Jusić, ministar prostornog uređenja I okoliša KS.

European Shopping Centre Awards najveće je evropsko takmičenje maloprodajnih objekata u Europi. Dodjeljuje se za nove i revitalizirane ili proširene projekte.

Za izgradnju i koncept BBI Centra zaslužna je kompanija BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači i investitori Islamic Development Bank, Abu Dhabi Islamic Bank, Dubai Islamic Bank i Bosna Bank International d.d. Sarajevo. Autor projekta BBI Centra je Grupa ARH d.o.o. Sarajevo, na čelu sa glavnim projektantom Seadom Gološem.

Investicija izgradnje BBI Centra iznosila je 70 miliona KM, a otvoren je 6. aprila 2009. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti