Velika borba za privlačenje investicija u regiju

07.04.2011. 17:45 / Izvor: eKapija.ba
Velika borba za privlačenje investicija u regiju

Tokom drugog dana održavanja Sarajevo Business Foruma dvije stvari koje su se mogle čuti od potencijalnih investitora su da potencijali postoje, ali da države zapadnog Balkana moraju poraditi na regionalnom povezivanju te da vlade moraju stvoriti što povoljnije poslovno okruženje.

Mogli su se čuti i primjeri drugih zemlja kao što je Turska koja je pronašla način da se izvuče iz problema koje su imali prije više od desetak godina, tako da su danas jedna od država koje bilježi stalni ekonomksi rast.

Investitorima su danas predstavnici agencija koje se bave promocijom stranih investicija u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i BiH nastojali objasniti zašto bi trebali uložiti svoja sredstva baš u njihove države. Maida Bećirović, šefica sektora za investiranje i podršku u Agenciji za unaprijeđenje stranih investicija u BiH (FIPA) danas je pozvala strane investitore da investiraju u BiH. Napomenula je da je jedna od prednosti koju imamo kvalificirana i konkurentna radna snaga, stabilna valuta, konstantan rast deviznih rezervi, te stabilan bankarski sektor.

Istaknula je da je BiH do sada dosta uradila na poboljšanju poslovnog okruženja, ali da na tome ne treba stati. Kao prednosti koje bi investitori trebali uzeti u razmatranje navela je značajan broj zaključenih sporazuma o slobodnoj trgovini i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s mnogim zemljama svijeta, te na postojanje Fonda za podršku stranim investitorima.

Bećirović je također istaknula da je tokom prošle godine BiH, kao i zemlje regija, bila suočena sa padom stranih investicija ali da se ove godine očekuje nastavak procesa privatizacije i početak ulaganja u infrastrukturne i energetske projekte te bi situacija u idućem razdoblju mogla biti znatno bolja.

Marco Mantovanelli, direktor Ureda Svjetske banke u BiH, kazao je da regija zapadnog Balkana još uvijek nije konkurentna te da strana ulaganja mogu igrati ključnu ulogu u povećavanju konkurentnosti regije.

Smatra da se zbog toga mora raditi na uklanjanju prepreka s kojima se kompanije suočavaju u čitavoj regiji, a koje se odnose na dobijanje građevinskih dozvola, veliki broj procedura, sigurnosti ulaganja i sl. Naglasio je da se infrastrukturalni sektor zapadnog Balkana mora otvoriti za velike projekte i da zemlje moraju raditi na boljem međusobnom povezivanju.

Sve moguće sa dobrim projektima

Iz perspektive Lars-Kare Lagernesa, direktora Gospodarske komore Osla, koji je prvi put u Sarajevu, Forum je odličan način promocije regije jer povezivanje koje se ovdje ostvaruje s investitorima može biti veoma bitno i kasnije rezultirati dobrom poslovnom suradnjom.

"Sve je moguće kada imate dobar projekt koji na pravi način predstavite ljudima koji imaju novac", smatra on.

Recept za privlačenje velikih investitora u male zemlje je, prema riječima Lagernesa, otvorenost tržišta, međusobna suradnja i dobro obrazovana radna snaga.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti