Vlada RS-a od CPM-a traži sedam miliona eura

29.03.2011. 09:41 / Izvor: Glas Srpske
Vlada RS-a od CPM-a traži sedam miliona eura

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske od slovenačke kompanije CPM, koja nije ispunila ugovor o potkoncesiji za lot jedan autoputa Banjaluka – Doboj koji je potpisala sa Vladom RS u augustu prošle godine, traži sedam miliona eura.

Potvrdili su to u Ministarstvu, a ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je da je tužba protiv CPM podnesena i da je postupak u toku.

"Uvjereni smo da ćemo uspjeti da naplatimo štetu iz stečajne mase slovenačke firme, ali nismo sigurni da li će to biti sedam miliona evra ili neki drugi iznos", rekao je Čubrilović.

Šef kabineta ministra saobraćaja i veza RS Sandra Kovačević rekla je "Glasu Srpske" da Ministarstvo očekuje da će iz stečajne mase uspjeti da naplati bar dio novca koji CPM duguje.

"Slovenačka kompanija ima velika dugovanja prema svojim firmama i sudovi u Sloveniji će sigurno nastojati da prvo izmire dugovanja CPM-a prema njihovim firmama", rekla je Kovačevićeva i dodala da Ministarstvo saobraćaja neće odustati od naplate dugovanja CPM-a prema Vladi RS.

Kovačevićeva je naglasila da je Ministarstvo uradilo sve što ih obavezuje za naplatu dugovanja od CPM-a. Čubrilović je rekao i da će 31. marta biti održani završni razgovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom na kojima će biti određen tačan datum raspisivanja tendera za izvođenje radova na dionici autoputa Prnjavor – Doboj, za čija će sredstva Vlada RS biti garant.

"Za dionicu Banjaluka – Prnjavor i Doboj – Jakeš biće raspisan javni poziv za koncesionara. Imaćemo 45 dana da obavimo konsultacije o tome koji će od ponuđača biti najpovoljniji i za jednu i za drugu vrstu posla", podsjetio je Čubrilović.

Naglasio je da su se uslovi za učešće u ovom nadmetanju približili domaćim kompanijama, ali s obzirom na uslove kreditora, mora se sprovesti procedura.

"Dijeleći dionicu Prnjavor – Doboj na četiri lota, pokušali smo da domaćim kompanijama omogućimo da ravnopravno učestvuju na tom tenderu, ali je sigurno da će posao dobiti najpovoljniji ponuđači", rekao je Čubrilović.

Objasnio je da domaćim prevoznicima niko unaprijed nije mogao da obeća da će biti uključeni u dijelu posla za koji su osposobljeni da rade, jer se mora poštovati Zakon o javnim nabavkama.

Sandra Kovačević je rekla da bi tender za izvođača radova na dionici autoputa Prnjavor – Doboj trebalo da bude raspisan oko 4. aprila, dok će krajem idućeg mjeseca biti raspisan javni poziv za izbor koncesionara na dionici Banjaluka – Doboj i Doboj – Jakeš.

"Na sastanku 31. marta EBRD i EIB biće prezentovana tenderska dokumentacija", kazala je Kovačevićeva. Napomenula je da će EBRD i EIB kreditirati koncesionara.

Čubrilović je rekao da željeznički saobraćaj u RS treba riješiti kroz akcize na gorivo ili putem budžeta. Dodao je da nije poznato da li će akcize biti uvedene namjenski za infrastrukturu, jer se Vlada o tome još nije izjasnila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti