Izgradnja zaobilaznice u Brčkom: Evropska banka nudi 58 miliona KM

26.04.2011. 12:16 / Izvor: EuroBlic
Izgradnja zaobilaznice u Brčkom: Evropska banka nudi 58 miliona KM

Vlada Brčko distrikta mora do kraja godine da otkupi i sruši dvadesetak kuća na trasi predviđenoj za izgradnju zaobilaznice oko grada ako želi da dobije obećanih 57 miliona maraka kredita i milion maraka donacije od Evropske banke za obnovu i razvoj namenjenih za izgradnju ove saobraćajnice, rekao je gradonačelnik Brčko Distrikta Dragan Pajić za lokalni radio, prenosi Blic.

Pajić je dodao da se do tog roka mora završiti još nekoliko pratećih poslova, ako Brčaci ne žele da ponudi Evropske banke za obnovu i razvoj istekne rok.

"Pored studije o socijalnoj osjetljivosti s planom izmještanja objekata sa trase, do kraja godine treba da ažuriramo postojeće studije opravdanosti i zaštite okoline. Pred nama je veoma bitan posao, a Evropska banka je spremna da nam za izgradnju zaobilaznice donira milion maraka", objasnio je Pajić.

Gradonačelnik je nezadovoljan angažmanom pojedinih odjeljenja Vlade Brčko Distrikta koji kasne da obave zadatke koji su im povereni za gradnju zaobilaznice.

"Prošlo je više od dva mjeseca a da se na dopuni novih studija nije još ništa uradilo. Kad god se planira neki značajan projekat, pojedinci ga opstruišu", rekao je Pajić, ne precizirajući o kojim se pojedincima radi.

Dovoljno je istaći da od 2004. godine, od kada je izrađena studija izgradnje zaobilaznice oko Brčkog, pa do izbora sadašnjeg sastava Vlade Distrikta 2009. godine, niko nije pokazao interes da se nastavi s njegovom realizacijom. Tek prije dvije godine su, kaže on, uz pomoć supervizora Gregorijana, predali zahtjev i dokumenta Evropskoj banci za obnovu i razvoj, da bi prošle godine dobili i prve pozitivne signale iz te banke, a tek početkom aprila i konkretnu informaciju o spremnosti da kreditiraju i pomognu izgradnju obilaznice.

"Dakle, očigledno je da postoji velika opstrukcija, kao i kod izgradnje novog porodilišta ili projekta za prečišćavanje otpadnih voda. U ovom gradu se dešavaju vrlo čudne stvari. Kad god neko pokuša da pokrene projekat koji je od velikog značaja za građane Distrikta, uvek se pojavi reakcija dobro poznatih struktura kojima očigledno nije u interesu da se grad razvija, već da bude zaostala palanka u kojoj će oni postati gospodari tame i mraka", izjavio je Pajić.

On kaže da će Vlada Distrikta uskoro pozvati predstavnike EBRD-a da dođu u Brčko i naprave akcioni plan koji bi trebalo da poštuju obe strane. Ugovor bi bio potpisan do kraja ove, a izgradnja zaobilaznice počela naredne godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti