"Elvaco" preuzima dio proizvodnje češkog Farmateka

20.09.2012. 07:57 / Izvor: SRNA
'Elvaco' preuzima dio proizvodnje češkog Farmateka

Kompanija "Farmtek" iz Češke i metaloprerađivačko preduzeće "Elvaco" iz Bijeljine, koje posluje u sastavu "Bobar grupe", potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

"Elvaco" je dobra kompanija i trebaju joj ovakvi ugovori. Svako novo i svako očuvano radno mjesto nam je bitno, a posebno kada imamo priliku da sa inostranim partnerima otvorimo nove fabrike i nova radna mjesta", rekao je premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u Bijeljini.

Preduzeće "Elvaco" obavljaće dio proizvodnje, servis i montažu opreme i tehnologije za farme češkog "Farmteka", koji posluje u 10 evropskih država.

Sporazum su potpisali direktor "Elvaca" Željko Malešević i direktor "Farmteka" Petr Kolor, a potpisivanju su prisustvovali i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske Miroslav Milovanović i češki ambasador u BiH Tomaš Sunjog.

Sunjog je rekao novinarima da je riječ o značajnom prenosu tehnologije iz Češke, koja je usklađena sa standardima EU.

"Firma iz Bijeljine radiće po licenci češke firme po novim tehnologijama, a ugovor omogućava i izvoz u zemlje regiona, što ima ogroman značaj za Bijeljinu i Republiku Srpsku", rekao je Sunjog.

Predsjednik "Bobar grupe" Gavrilo Bobar rekao je da će potpisivanje sporazuma sa češkom kompanijom obradovati poljoprivrednike, jer će imati obezbijeđen servis, a "Elvaco" će ući u novu proizvodnju i proširiti lepezu svojih proizvoda.

"Kada sam preuzeo 'Elvaco' gubitak firme bio je veći od vrijednosti kapitala, uložio sam 20 miliona KM, sačuvao radnike, osvajamo nove tehnologije i vjerujem da nas čeka svijetla budućnost", rekao je Bobar.

On je podsjetio da "Bobar grupa" godinama radi na povezivanju sa evropskim partnerima i da ima ugovor sa firmom iz Poljske za proizvodnju traktora ursus.

"Proizvodnja treba da krene za mjesec dana, istovremeno ćemo raditi na sklapanju i usvajanju komponenti traktora i vjerujem da ćemo u naredne tri godine stvoriti uslove za otvaranje 30 novih preduzeća u Bijeljini u kojima će se proizvoditi razni dijelovi traktora", najavio je Bobar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti