Razvojna banka FBiH: Podrška razvoju privrede Tuzlanskog kantona

18.01.2012. 15:57 / Izvor: eKapija.ba
Razvojna banka FBiH: Podrška razvoju privrede Tuzlanskog kantona

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primio je danas u posjetu predstavnike Uprave Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora, između ostalog, bile su dosadašnje aktivnosti i plasman sredstava Razvojne banke privrednim društvima sa područja našeg kantona. Kako je istakao Predsjednik uprave Banke Ramiz Džaferović, banka je samostalno u proteklom periodu na području Tuzlanskog kantona plasirala oko 72 miliona konvertibilnih maraka.

Istaknuto je i da je Vlada Tuzlanskog kantona u protekloj godini provela niz aktivnosti u vezi sa provedbom Zakona o privatizaciji kojim je definirano da se sredstva od privatizacije društava za većinskim državnim kapitalom deponuju u Razvojnoj banci, a dogovoreni su postupci i tehnike upravljanja ovim sredstima s ciljem pružanja podrške privredi sa područja Tuzlanskog kantona koristeći stručna znanja i iskustva Banke.

S tim u vezi posebna pažnja danas je posvećena plasmanu deponovanih sredstava, zajedničkoj podršci Banke i Kantona u kreditiranju projekata privrednih društava sa ovog područja, ali i podršci koju Tuzlanski kanton očekuje od Razvojne Banke, kada su u pitanju projekti od značaja za Kanton. Kako je dogovoreno, Banka će, u cilju povećavanja fonda i stvaranja mogućnosti za snažnije podsticaje razvoju privrednih društava, sa deponovanim sredstvima Kantona udružiti i određeni dio vlastitih sredstava. Kreditna sredstva bi se trebala odobravati na osnovu javnog poziva kojeg bi, nakon utvrđivanja kriterija, trebala raspisati Vlada Tuzlanskog kantona, dogovoreno je danas, a Vlada i Banka će nakon prikupljanja aplikacija zajednički vršiti selekciju i vrednovanje projekata.

Također, tema današnjeg razgovora bilo je i otvaranje poslovnice Razvojne banke Federacije BiH u Tuzli, a sve s ciljem što jednostavnijeg i bržeg pristupa privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona ovoj banci. S tim u vezi Predsjednik Džaferović je sa saradnicima i obišao prostorije, koje je za ove namjene u poslovnoj zgradi Soda – So u Tuzli obezbijedila Vlada Tuzlanskog kantona.

Osim premijera Čauševića i predsjednika Džaferovića, današnjem sastanku prisustvovali su ministrica razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Dijana Bilanović, ministar finansija Tuzlanskog kantona Mlađan Lazić, savjetnik Premijera Igor Rajner, te Belma Izmirlija i Dubravka Bošnjak, izvršne direktorice i članovi Uprave Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti