Banja Luka: Za vodosnabdijevanje i kanalisanje otpadnih voda 35 miliona KM

10.12.2011. 09:08 / Izvor: eKapija.ba
Banja Luka: Za vodosnabdijevanje i kanalisanje otpadnih voda 35 miliona KM

U Administrativnoj službi Grada, jučer je potpisan Ugovor o realizaciji projekta sanacije i izgradnje infrastrukture vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjoj Luci.

Ugovor, vrijedan 17.597.329,24 eura, odnosno 35 miliona KM, u ime Grada Banja Luka potpisao je gradonačelnik Dragoljub Davidović, a u ime izvođača radova, Konzorcijuma "Ludwig Pfeiffer" - "Niskogradnja" - "Hidrokop", Slobodan Pilipović, predstavnik kompanije "Ludwig Pfeiffer".

Gradonačelnik Davidović je rekao da je datum potpisivanja ugovora veoma značajan dan za Banju Luku, jer je riječ o najvećem projektu u posljednjih 10 godina. On je istakao da se projekat sastoji od dvije komponente - prva je rekonstrukcija i izgradnja sistema vodosnabdijevanja, a druga sanacija i izgradnja sistema odvođenja otpadnih voda. Projekat će biti ralizovan uz pomoć Vlade Savezne Republike Njemačke, odnosno KfW banke, te Evropske unije, a dio sredstava obezbijedio je i Grad Banja Luka.

Ovaj ugovor vrijedan je 17.597.329,24 eura i sastoji se od tri lota. Prva dva lota odnose se na radove u oblasti vodosnabdijevanja. Radovi na prvom lotu vrijedni su 3.695.682,01 eura, te pordrazumijevaju zamjenu postojećeg primarnog cjevovoda od Fabrike vode do Gradskog mosta, izgradnju novog sekundarnog cjevovoda (uz postojeći rekonstruisani), te zamjenu distributivnog sistema na Kočićevom vijencu. Drugi lot obuhvata radove na izgradnji vodovodne infrastrukture na Tunjicama i u Šargovcu, u vrijednosti od 6.533.945,45 eura. U okviru trećeg lota biće izgrađena kanalizacija na potezu Karanovac-Novoselija, dio glavnog kolektora F800 (Psihijatrija - potok Jularac, oborinski i fekalni kolektor u Ulici Rade Radića). Vrijednost trećeg lota je 7.367.701,78 eura", pojasnio je Davidović.

Šef Jedinice za realizaciju ovog projekta, Vinko Crnčević, kazao je da će završetkom radova, biti izgrađeno novih 36 kilometara gradske vodovodne mreže, te da će biti izgrađena kanalizacija u dužini od 25 kilometara, čime će se zaštititi vodozahvat Fabrike vode i dio rijeke Vrbas u užem gradskom području.

Predstavnik preduzeća „Ludwig Pfeiffer", Slobodan Pilipović, izjavio je da je rok za završetak radova 29 mjeseci i najavio da će radovi početi za oko mjesec dana.

Direktor banjalučkog „Vodovoda", Milan Mazalica naveo je da su početni kontakti u vezi sa ovim projektom uspostavljeni još 2006. godine i dodao da je riječ o veoma teškom i zahtjevnom poslu, ali i da su inostrane kolege prepoznali naš „Vodovod" kao pouzdanog partnera.

Direktor kancelarije KfW banke u BiH, Stephan Leudesdorff, odao je priznanje svima koji su do sada bili uključeni u ovaj posao. On je rekao da je priprema projekta veoma dobro organizovana, te da se radi o trenutno najvećem projektu KfW banke u oblasti infrastrukture.

Najvažniji razlog našeg dolaska u Banju Luku je to što smo imali povjerenje u gradonačelnika i sposobnost lokalne administracije. Uvjeren sam sa će radovi biti obavljeni na efikasan i kvalitetan način", zaključio je Leudesdorff.

Na kraju svečane ceremonije potpisivanja ugovora, gradonačelnik Davidović je pozvao sve građane Banje Luke da budu strpljivi tokom izvođenja radova, jer je riječ o kapitalnom projektu za naš grad.

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta, zajedno sa konsultantskim uslugama, iznosi 19.025.000 eura. Od tog iznosa, 10 miliona su kreditna sredstva KFW banke, donacija njemačke Vlade je 4.000.000, iz IPA fondova EU obezbjeđeno je 4.425.000, dok je Grad Banja Luka uložio 600.000 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti