Tuzla: Velika zainteresovanost iz zemlje i inostranstva za Međunarodni sajam "Energija, industrija, rudarstvo"

11.03.2011. 13:16 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Velika zainteresovanost iz zemlje i inostranstva za Međunarodni sajam 'Energija, industrija, rudarstvo'

U povodu organizacije Međunarodnog sajma "Energija industrija rudarstvo" koji će od 21. do 25. juna ove godine biti održan u Tuzli, Ministar industrije, energetike i rudarstva TK primio je u petak u posjetu organizatore sajma.

"Ideja je potekla iz činjenice da svi veliki gradovi formiraju i održavaju sajmove u skladu sa svojim predispozicijama i prednostima koje imaju u odnosu na region. Obzirom na bogato iskustvo koje imamo iz prethodnih sajamskih projekata želimo iskoristiti poziciju koju Tuzla ima i organizirati sajam prilagođen industrijsko-energetskom potencijalu ovog grada", istakao je Radomir Žilić direktor kompanije "Tuzlanski sajam", organizatora ove manifestacije.

Položaj Tuzle u kontekstu regionalnog razvoja strateški važnih privrednih grana, kao što su energija, rudarstvo i industrija, ovom industrijskom bazenu daje primat, s obzirom da je najveća koncentracija industrijskih kapaciteta u Bosni i Hercegovini, ali i regionu smještena na ovom prostoru. U okviru Sajma osim poslovnih konferencija i okruglih stolova predviđena je i Međunarodna konferencija Termoenergetika – perspektive i izazovi, a u okviru sajma kao ekspert za oblast obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti bit će angažovan prof. dr. Mirsad Đonlagić.

Ono što je veoma interesantno jeste da se već za prvi sajam za zemlju partera u organizaciji javila Kraljevina Danska. Ovakvi slučajevi, da sajam na početku svoje egzistencije imaju zemlju partnera, su rijetkost u organizaciji manifestacija ovog tipa, ali upućuje na postojanje značajnog interesa za ovu manifestaciju, složili su se sudionici sastanka.

"Prijave za učešće na sajmu pokazuju veoma veliku zainteresiranost privrednih subjekata u zemlji ali i inostranstvu. Prema dosada pristiglim informacijama na Sajmu bi trebalo biti prisutno oko 40 posto inostranih izlagača, a svoj pristanak dali su svi bitni subjekti ovih industrijskih grana u Bosni i Hercegovini", riječi su Zlatka Alidžanovića.

"Tuzla i tuzlanski region, svakako imaju i potencijala, ali i potrebu za jednom ovakvom manifestacijom. Želja i cilj svih nas jeste da se Tuzlanski kanton i Tuzla pozicioniraju kao centar , te da zauzmemo poziciju koja nam i pripada skladno prirodnim, naučnim, ljudskim i drugim resursima kojima raspolažemo. Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK svakako podržavaju organizaciju ove manifestacije, jer između ostalog i ovo je jedan od načina naše zajedničke borbe za nova radna mjesta u našem kantonu", zaključio je na sastanku ministar doc. dr. Željko Knežiček.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti