Federacija: Od 1. siječnja 2012. svim zaposlenima pravo na zdravstveno osiguranje

05.01.2012. 16:07 / Izvor: eKapija.ba
Federacija: Od 1. siječnja 2012. svim zaposlenima pravo na zdravstveno osiguranje

Svi zaposleni u Federaciji od 1. 1. 2012. moći će ovjeriti zdravstvne knjižice bez obzira jesu im firme uplaćivale zdravstveno osiguranje. No, prije toga kompanije - dužnici moraju potpisati sporazume o reprogramu dugovanja.

Ovo je danas podržala i Vlada FBiH na svojoj sjednici. "Zaključeno je da se svim zaposlenim u FBiH od 1. siječnja 2012. godine omogući ovjeravanje zdravstvene knjižice, s tim da do 31. siječnja ove godine gospodarska društva koja imaju dugovanja prema zavodima zdravstvenog osiguranja potpišu sporazume o njihovom reprogramiranju s jednom godinom odgode plaćanja uz uvjet da od 1. 1. 2012. godine redovno izmiruju obaveze po osnovu doprinosa za ovaj vid osiguranja. Ovo se odnosi na gospodarska društva dok su u procesu restruktuiranja", navode iz Vlade FBiH.

Vlada je naložila Federalnom ministarstvu zdravstva da hitno, sa direktorima županijskih zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi dokument za rješavanje ove problematike i uputi ga Vladi na razmatranje i usvajanje.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da je ovaj zaključak donesen na prethodnom sastanku Sinikata, predstavnika Vlade FBiH i zavoda za zdravstveno osiguranje u FBiH. Ovo je prvenstveno bila intencija industrijskih i sinidikata namjenske industrije jer tu postoji najviše takvih slučajeva.

"Imamo firme koje bi sada mogle početi uplaćivati zdravstveno osiguranje radnicima, ali ne mogu zbog prethodnih dugovanja", kaže za eKapiju Bajramović.

Navodi da Sindikat odavno inzistira da se počne isplaćivati bruto plaća jer u kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu postoji samo pojam bruto plaća, a ne neto.

Naglašava da kako bi se ova incijativa provela uspješno morat će se angažirati i Vlada i nadzorni odbori (u firmama u državnom vlasništvu) te inspekciji organi. Iako ovaj potez ocijenjuje kao korak naprijed kaže da ga je jedino strah da se ovo ne pretvori u pravu birokraciju i da se davanje naloga za ovjeru knjižica ne odvuče u nedogled.

Kroz ovaj potez vidjet će se i koje firme mogu plaćati svoje obveze, a koje to, iz objektivnih razloga, ne mogu. Sa takvim kompanijama se onda treba vidjeti što će se uraditi, navodi on.

Smatra da zavodi za zdravstveno osiguranje po županijama trebaju da napokon prihvate svoju ulogu u ovom procesu. Svih deset njih morat će dati suglasnost što također može značiti, kaže Bajramović, da bi se ovo moglo parcijalno provoditi.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti