Ekomozaik: Pripreme za organski uzgoj meda

07.09.2011. 10:46 / Izvor: eKapija.ba
Ekomozaik: Pripreme za organski uzgoj meda

Analiza meda kojeg proizvodi "Ekomozaik" iz Šekovića pokazala je da se radi o visokokvalitetnom proizvodu. Analizu je uradio Veteranski institut dr Vaso Butozan iz Banja Luke, a "Ekomozaik" se s njim ove godine predstavlja i na petodnevnom internacionalnom sajamu pčelarstva i pčelarske opreme "BEE fest" koji je danas počeo u Sarajevu.

Kristina Šešlija, direktorica "Ekomozaika", kaže da on još uvijek nije organski jer se nalaze u konverziji, ali da će biti uskoro. Naime, Ekomozaik radi na novim zasadima lavande koja je još u stakleniku i koja bi na jesen trebala biti presađena na polja kako bi njihove pčele imale bolju ispašu za sljedeću godinu.

"Pošto je ta lavanda organski uzgajana nadamo se da ćemo nakon toga dobiti certifikat za organski med", kaže Šešlija. Nakon što lavandu presele na polja na proljeće planiraju u stakleniku nastaviti uzgoj organskog voća, povrća i cvijeća.

Inače, ovaj staklenik je otvoren u junu ove godine, a radi se o jednom od najmodernijih staklenika na Balkanu. Izgradnja staklenika odvijala se u sklopu projekta "EkoBilje - Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekobilja" ukupne vrijednosti 2,9 miliona KM, koji implementira Fondacija Mozaik (u čijem sastavu je Ekomozaik) uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Staklenik se prostire na 5.017 m2, a pored njega se nalazi pogon za proizvodnju košnica, te pogon za proizvodnju meda.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti