USAID IPR projekat: Održana konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine

18.07.2011. 15:46 / Izvor: eKapija.ba
USAID IPR projekat: Održana konferencija o zaštiti prava intelektualne svojine

U organizaciji Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, a uz tehničku i stručnu podršku USAID-ovog projekta Zaštita prava intelektualne svojine (USAID IPR projekat), danas je, u Administrativnom centru Vlade, organizovana konferencija pod nazivom "Prava intelektualne svojine: Pravna zaštita materijalnih i nematerijalnih sredstava i važnost ovih prava za zaštitu zdravlja potrošača", čiji je predavač bio ekspert USAID IPR projekta, Timothy Trainer.

Konferenciju je otvorila ministrica trgovine i turizma, Gorana Zlatković, ističući da je cilj konferencije, prije svega, upoznavanje učesnika i predstavljanje povezanosti između različitih prava intelektualne svojine sa svakodnevnim poslovnim aktivnostima.

"U vremenu kada potrošači predstavljaju najosjetljiviju kariku u lancu trgovačke ponude i potražnje, Ministarstvo trgovine i turizma veliku pažnju posvećuje zaštiti prava potrošača, a zaštita materijalnih i nematerijalnih sredstava direktno znači i zaštitu prava, sigurnosti i zdravlja potrošača. Jačanjem zaštite prava intelektualnog vlasništva omogućava se ravnopravan položaj svih interesnih grupa u privredi, što uveliko ima uticaja na cjelokupan privredni razvoj zemlje, jer samo privreda koja je zasnovana na jakim pravnim rješenjima može imati uporište za siguran sistemski razvoj i napredak", naglasila je ministar Gorana Zlatković.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj privrednika, predstavnika institucija Republike Srpske i drugih učesnika koji su se upoznali sa specifičnostima autorskog prava, žigova i patenata, kao i područjima njihove zaštite. Prezentovana im je važnost podizanja svijesti o bitnosti zaštite intelektualne svojine za privredni razvoj zemlje, kako bi se stvorila produktivnija klima za naučne i industrijske inovacije za unapređenje konkurentnosti privrede na globalnom nivou.

Naglašena je saradnja sa poslovnom zajednicom u cjelini, uključujući mala preduzeća, inovatore i potrošače, kao i potreba za korišćenjem zakonskih okvira u cilju zaštite poslovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti