Otvoren Sajam šljive u Gradačcu

01.09.2011. 21:57 / Izvor: eKapija.ba
Otvoren Sajam šljive u Gradačcu

U Gradačcu u četvrtak je otvoren 38. međunarodnoga sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive.

Na ovogodišnjem Sajmu na 13.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora izlaže preko 250 izlagača iz BiH i zemalja regije.

Svečanu sajamsku vrpcu zajednički su presjekli federalni premijer Nermin Nikšić, američki veleposlanik u BiH Patrick Moon i Mujo Selimović, predstavnik MIMS grupacije, dugogodišnjeg i najvećeg izlagača na Sajmu.

Otvarajući Sajam premijer Nikšić kazao je da je gradačački sajam ponos BiH te kako se nada da će to biti mjesto novih poslovnih inicijativa domaćih i stranih poduzetnika.

"Ako danas uspijemo osigurati uvjete da otvorimo makar jedno novo radno mjesto, možemo reći da smo imali uspješan dan. Ako u ova četiri dana osiguramo nove poslove i otvorimo nova tržišta za naše proizvođače i prerađivače, možemo reći da smo imali uspješan sajam", kazao je federalni premijer Nermin Nikšić.

Ovim povodom dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović boravi u Gradačcu gdje je ove godine, po prvi puta, organiziran i Info-štand Federalnoga ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovom prilikom Lijanović je naglasio kako proizvodnja hrane nije samo jedna od djelatnosti kojom se bavimo, nego je poljoprivreda i proizvodnja hrane ključ opstanka bh. stanovništva.

"Zbog pogrešne politike u posljednjih 15 godina, bez zaštite i s nedovoljno poticaja, proizvodnja hrane je kod nas došla na rub propasti. Trenutačno, pet puta više uvozimo hrane nego izvozimo, i svake godine iz naše zemlje za hranu ode oko 2 milijarde KM. Stoga, hvala svima koji proizvode hranu. Svi oni imat će moju nesebičnu potporu, a zahvaljujući najboljem premijeru FBiH od njezina osnutka, imat će potporu i Federalne vlade. Zajedničkom borbom pobijedit ćemo sve one koji nam budu stajali na puta da osiguramo dovoljno hrane za domaće stanovništvo“,kazao je Ivanković-Lijanović.

Nakon obilaska sajamskih prostora, dopremijer FBiH i ministar Ivanković-Lijanović, sa suradnicima, zadržao se na Info-štandu Ministarstva, gdje je razgovarao s poljoprivrednicima, izlagačima, gostima i posjetiteljima, te odgovarao na sva aktualna pitanja.

Ivanković-Lijanović ponovio je kako je ovo Ministarstvo opredijeljeno za suradnju i partnerstvo sa svim poljoprivrednicima, udruženjima, zadrugama, znanstvenim i stručnim institucijama, donositeljima odluka, i, naravno, svom javnosti, što i jest ključ rješenja svih otvorenih pitanja i siguran put uspjeha i daljnjega razvoja domaće poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Što se tiče poticaja, naglasio je kako Ministarstvo užurbanom dinamikom obrađuje sve zahtjeve pristigle iz resornih županijskih ministarstava, obećavši kako će Ministarstvo raditi, po potrebi, i u dvije smjene kako bi se do konca godine u cijelosti realizirao Program poticaja.

Ivanković-Lijanović posjetio je i poljoprivredne proizvođače u Srebreniku – Firmu „Fana“ za preradu voća i povrća, te Voćni rasadnik Srebrenik. Ovom je prilikom ustvrdio kako u poljoprivredi jednaku pažnju treba posvetiti primarnoj proizvodnji, ali i prerađivačkoj, kao i izvozu, te značajnije ulagati u istraživanja.

Inače, dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović boravak u Gradačcu iskoristit će i za niz sastanak i razgovora, a u petak 2. septembra 2011. godine predviđeno je da uruči priznanja za kvalitetu ocijenjenih proizvoda na Sajmu šljive u Gradačcu.

Ekapija, Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti