Uvoz automobila u BiH: Više nije bitna starost nego kvaliteta motora

25.10.2010. 10:53 / Izvor: Glas Srpske
Uvoz automobila u BiH: Više nije bitna starost nego kvaliteta motora

Iako odluka o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina u BiH neće biti automatski ukinuta uvođenjem sistema homologacije, stanovnici BiH će od 1. novembra moći da uvoze polovna vozila bez obzira na godine starosti, ali sa "euro 3" motorom.

Ovo je "Glasu Srpske" rekao predstavnik Konzorcijuma izabranog za sprovođenje sistema homologacije u BiH Drago Talijan.

On je istakao da će u prelaznom periodu po objavljivanju propisa o homologaciji Savjet ministara BiH odluku o zabrani uvoza staviti van snage.

"Homologacija predstavlja kombinaciju pregleda vozila i pregleda dokumentacije. Svi dijelovi i vozilo kao cjelina moraju da ispunjavaju uslove propisane Pravilnikom o homologaciji", rekao je Talijan.

Dodao je da će se homologacija obavljati prilikom carinjenja vozila.

"Kada se vozilo prijavi za carinjenje, mora se obaviti homologacija. Po dobijanju potvrde koja dokazuje da vozilo ispunjava sve uslove završava se carinjenje", naglasio je Talijan.

Prema njegovim riječima, cijene homologacijskog pregleda u BiH naplaćivaće se u zavisnosti od vrste automobila.

"Homologacija tipa vozila počeće 1. decembra ove godine. Radi se o propisima za uvoz novih vozila i ona sva moraju biti ispitana, ali to neće biti problem jer ta vozila ispunjavaju norme", istakao je Talijan.

Starost

"Homologacija ne tretira starost vozila, već provjerava usklađenost stanja vozila sa propisanim zahtjevima u pravilniku. Ne može se reći da će uvoz biti ograničen na vozila starosti do 12 godina, ali proizvođači su "euro 3" motore u vozila počeli da ugrađuju 1998. godine", rekao je Drago Talijan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti