Poticaji: Devet preduzeća dobija 700.000 KM

01.10.2010. 07:56 / Izvor: Nezavisne novine
Poticaji: Devet preduzeća dobija 700.000 KM

Devet preduzeća iz RS uskoro će od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS dobiti sredstva za podsticaj izvoza u ukupnom iznosu od 700.000 KM, nakon što je Vlada RS za to juče dala "zeleno svjetlo".

Najveća podsticajna sredstva odobrena su preduzećima "Famos - Fabrika motora" iz Istočnog Sarajeva u iznosu od 200.000 KM i "MTN Komercu" iz Pala od 160.000 KM.

Slijede "Elgrad" Teslić, koji će dobiti 70.000 KM, zatim, banjalučki "Kosmos" 60.000 KM, "Energoinvest novi - Tvornica niskonaponske opreme" iz Doboja i "Novi mermer" Šekovići sa po 50.000 KM. Ministarstvo industrije će finansijski podržati i izvozne aktivnosti firme "Vetkom" iz Banjaluke sa 45.000 KM, "Ikonić komerca" iz Rogatice sa 40.000 KM i MTK "Metalotehne" iz Kneževa sa 25.000 KM.

Žarko Vlačić, direktor "Novog mermera" iz Šekovića, firme koju je Vlada RS prije dvije godine osnovala na imovini propalog preduzeća "Mermer" kupljenoj na stečajnoj licitaciji, kazao je da će im podsticajna sredstva biti od velike pomoći.

"Novac ćemo utrošiti za nabavku repromaterijala i kupovinu alata kako bismo ostvarili zacrtani plan izvoza crvenog kamena romanita na tržišta Srbije i Crne Gore", istakao je Vlačić.

On ukazuje da se "Novi mermer", nakon pokretanja proizvodnje i zapošljavanja 35 radnika u postojećem kamenolomu, zbog male potražnje za njihovim proizvodima na domaćem tržištu, sve više preusmjerava na pronalazak kupaca na tržištima o okruženju. Do novih partnera bi, kaže Vlačić, daleko lakše došli kada bi uspjeli povećati kontingente kroz rast iskopa i prerade, što je, naglašava, moguće ostvariti otvaranjem još jednog kamenoloma i nabavku novih mašina za šta im je potrebno 600.000 KM.

"Taj novac smo pokušali obezbijediti podizanjem kredita Investiciono-razvojne banke RS, ali je naš zahtjev, nažalost, odbila jedna poslovna banka preko koje IRB plasira sredstva iz razloga što smo prošlu godinu završili sa gubitkom", kazao je Vlačić.

Nisu im, priča on, pomogla ni objašnjenja da je pozitivan finansijski rezultat praktično bilo nemoguće ostvariti odmah po oživljavanju proizvodnje nakon stečajnog postupka, pogotovo u prošloj godini koja je bila obilježena ekonomskom krizom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti