Vlada FBiH: Novo rješenje za most kod Počitelja

15.12.2010. 10:27 / Izvor: eKapija.ba
Vlada FBiH: Novo rješenje za most kod Počitelja

Federalno ministarstvo prostornog uređenja upoznalo je na jučerašnjoj sjednici u Mostaru Vladu FBiH s aktivnostima na pripremi i izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH - Autocesta na Koridoru 5c - za razdoblje 2008.-2028. godina.

Radi utvrđivanja konačnog prijedloga trase na teritoriju Počitelja, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i IPSA Institut Sarajevo su, na zahtjev Federalnog ministarstva, izradili dodatni Studijsko-analitički dokument Autocesta na Koridoru 5c na dionici Počitelj-Zvirovići.

Cilj je iznalaženje najpovoljnijeg rješenja za izgradnju mosta kod Počitelja uz očuvanje kulturno-povijesne baštine i zadovoljavanje tehničkih uvjeta na toj dionici.

U sklopu izrade novog dokumenta, izvršene su dodatne istrage na mikrolokalitetu Počitelja, urađeno više varijanti trase, te sačinjena multikriterijalna analiza na temelju koje je moguće izabrati najpovoljnije rješenje trase.

Javnoj prezentaciji Studijsko-analitičkog dokumenta, održanoj 25. listopada ove godine u zgradi Općinskog vijeća Čapljina, nazočili su predstavnici relevantnih lokalnih, županijskih i entitetskih institucija, Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nevladinih organizacija, gospodarstva i medija.

Predočeno im je pet varijanti i to dvije južne i tri sjeverne trase. Nakon prezentacije, podržana je jedna od varijanti sjeverne trase.

Izraženo je stajalište kako ta varijanta osigurava maksimalno izbjegavanje prostornih konflikata glede zaštite kulturnog naslijeđa Počitelja, tehničkih mogućnosti trase i interesa lokalne zajednice, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti