Investiciono-razvojna banka: Značajna poluga u ostvarivanju razvojnih ciljeva RS

11.12.2010. 09:39 / Izvor: SRNA
Investiciono-razvojna banka: Značajna poluga u ostvarivanju razvojnih ciljeva RS

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) u prethodnom periodu uspjela je da se afirmiše kao značajna poluga u ostvarivanju razvojnih ciljeva RS, a svojim djelovanjem da obezbijedi snažan doprinos investicijama, razvoju i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema Srpske, izjavio je direktor ove banke Milenko Pavlović.

Pavlović je rekao da je IRB u protekle četiri godine do danas plasirala više od 600 miliona KM, od čega 580 miliona posredstvom kreditnih linija, a oko 50 miliona KM ulaganjima u hartije od vrijednosti.

"Osim podrške novim investicijama ovim sredstvima smo u skladu sa mjerama Vlade RS za ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize pomogli preduzećima da zadrže postojeći broj radnika i otvore nova radna mjesta", istakao je Pavlović na prijemu u Banjaluci povodom četiri godine od osnivanja IRB RS.

On je poručio da će IRB nastaviti sa pružanjem podrške i podstiče razvoj, ne samo realnom, već i finansijskom sektoru, radi ostvarivanja strateških ciljeva i stvaranju pretpostavki za postizanje održivog razvoja RS.

"Bilo je i teških trenutaka, koje smo uspjeli da prevaziđemo, a slijedi nam period velikih finansijskih izazova, prvenstveno zbog problema na svjetskom tržištu", istakao je Pavlović.

Pavlović je ovom prilikom dodijelio priznanja za doprinos razvoju RS preduzećima koja su najuspješnije koristila odobrena sredstva i finansijskim posrednicima za doprinos u plasmanu razvojnih sredstava.

Kao finansijski posrednici za doprinos u plasmanu razvojnih sredstava nagrađeni su Nova Banka, Mikrofin, Balkan Investment banka, Hipo Alpe Adria banka i NLB Razvojna banka, a kao preduzeća koja su najuspješnije koristila odobrena sredstva nagrađeni su Mreža Network iz Dervente, Mljekara Pađeni Bileća, Studen Prom Derventa, te farmer Rade Čudić iz Dervente.

Posebno priznanje dodijeljeno je Jasminku Jotiću, prvom direktoru IRB RS, za zasluge u kreiranju i realizaciji razvojnog koncepta i programa IRB-a.

Osim ministra finansija RS i mandatara za sastav nove vlade RS Aleksandra Džombića, prijemu su prisustvovale mnoge ugledne ličnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti