Povoljni krediti za izvozno orijentirana poduzeća

26.10.2010. 16:31 / Izvor: eKapija.ba
Povoljni krediti za izvozno orijentirana poduzeća

Fondacija OdRaz koja je glavni implementator projekta "Poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća financijskim sredstvima" za Federaciju, krenula je ovih dana u njegovo predstavljanje gospodarstvenicima u ovom entitetu.

Ovim projektom, koji je kreiran u suradnji Vijeća ministara, entitetskim vladama i Svjetskom bankom, bi se preko komercijalnih banka u oba entiteta trebala implementirati sredstva od 47,8 milijuna eura namjenjena pružanju podrške malim i srednjim poduzećima (MSP), prije svega onim koja su izvozno orijentirana.

Od ukupnog iznosa 28,7 milijuna eura odobreno je Federaciji, a ostatak RS-u. "Ovaj projekt je planiran kao revolving fond. Pretpostavlja se da će kredit biti i veći, a očekuje se i pomoć iz drugih međunarodnih izvora", kaže za eKapiju Miroslav Trezner, izvršni direktor projekta. Ističe da su u tijeku i pregovori o pridruživanju robno novčanog zajma talijanske Vlade u iznosu od 15 milijuna eura.

Ovaj projekt, čija su sredstva već operativna, osim poboljšanja dostupnosti financijskih sredstava za mala i srednja poduzeća trebao bi pomoći i bankarskom sektoru u BiH da izdrži globalni ekonomski pad koji je pokrenuo financijske teškoće za sektor poduzeća, te da prihvati važnu ulogu održavanja stabilnosti i povoljne poslovne klime u BiH i u široj regiji.

Već sutra u tom cilju je planirana prezentacija projekta poduzetnicima iz Tuzlanskog kantona, na kojoj će osim predstavnika Fondacije biti i predstavnici banka uključenih u projekt koje će prezentirati svoje kreditne proizvode kreirane iz ove linije.

"Ovim želimo napraviti tržišnu utakmicu između banaka. Do sada se događalo da je razlika između kamata banaka bila i oko dva posto što danas nije malo na dugoročne kredite" kaže Trezner.

Inače, implementacija ovih sredstava u Federaciji i Republici Srpskoj vrši se preko nekoliko komercijalnih banaka koje je za ovaj projekt izabrala Svjetska banka. To su Bor banka, BBI, NLB Tuzlanska Banka, UniCredit Banka, Intesa Sanpaolo Banka, VolksBank BH dok su sa Raiffeisen bankom i Novom bankom Banja Luka pregovori u tijeku.

Inače, za ove kredite mogu aplicirati kompanije koje su u privatnom vlasništvu i koje su propisno registrirane kod poreznih organa. "Oni treba da budu aktivni u industrijskoj proizvodnji, proizvodnji hrane, preradi poljoprivrednih proizvoda ili srodnim uslugama. Od poduzeća će se osim da budu u solidnom financijskom stanju tražiti i da dokažu svoje prethodno iskustvo u aktivnosti koja će se financirati ", kaže Trezner. Naglašava da će kreditnu sposobnost krajnjih zajmoprimaca ocjenjivati komercijalne banke.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti