Vlada TK: Utvrđen prijedlog o pristupanju izradi prostornog plana zaštićenog pejzaža "Konjuh"

11.03.2010. 12:45 / Izvor: eKapija.ba
Vlada TK: Utvrđen prijedlog o pristupanju izradi prostornog plana zaštićenog pejzaža 'Konjuh'

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je 11. marta 2010. godine Prijedlog Odluke o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Konjuh", za period 2010.-2030. godina. Prostorni plan će se raditi za područje koje je definisano Zakonom o proglašenju dijela područja planine Konjuh Zaštićenim pejzažom i Prostornim planom za Tuzlanski kanton do 2025. godine.

Ukupna površina Zaštićenog pejzaža "Konjuh" iznosi 8.016,61 ha, a prostire se na dijelovima teritorije općina Kladanj, Banovići i Živinice. Rok za izradu Prostornog plana područja posebnih obilježja je 12 mjeseci nakon što Skupština Tuzlanskog kantona usvoji ovu Odluku. Sama priprema i izrada Prostornog plana odvijat će se u dvije faze. U prvoj fazi predviđena je priprema i izrada Prostorne osnove s općim i posebnim ciljevima prostornog razvoja, te osnovnom koncepcijom prostornog razvoja, dok je za drugu fazu predviđena izrada prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Prostornu osnovu sa općim i posebnim ciljevima prostornog razvoja, te osnovnom koncepcijom prostornog razvoja područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Konjuh" usvaja Skupština Tuzlanskog kantona na prijedlog Vlade Tuzlanskog kantona.

Nosilac pripreme za izradu prostornog plana područja posebnih obilježja je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice.

Za potrebe stručnog praćenja, usmjeravanja i utvrđivanja koncepta prostornog uređenja Prostornog plana Ministarstvo će formirati Savjet plana u kojem će uz predstavnike Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice biti i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva saobraćaja, trgovine i turizma, JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa Tuzlanskog kantona, JP "Šume Tuzlanskog kantona" općina na čijoj se teritoriji područje nalazi, te predstavnici stručnih, naučnih i drugih institucija.

Nosioca izrade Porstornog plana područja posebnih obilježja izabrat će Nosilac pripreme u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Do usvajanja i donošenja Prostornog plana na području posebnih obilježja ne mogu se donositi detaljni planski dokumenti užeg područja, a na području utvrđenom Zakonom o utvrđivanju područja Zaštićeni pejzaž "Konjuh" do tada je zabranjena gradnja.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila i prijedlog Programa i plana aktivnosti za pripremu i izradu prostornog plana područja posebnih obilježja zaštićeni pejzaž "Konjuh".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti