Poboljšanje međusobne saradnje općina u BiH

11.12.2010. 10:51 / Izvor: eKapija.ba
Poboljšanje međusobne saradnje općina u BiH

U okviru projekta "Lokalno je primarno", koji realizuje OSCE misija u BiH, u petak 10. decembra 2010. godine, u prostorijama Općine Centar održan je sastanak predstavnika OSCE, te općina Bileća, Foča, Konjic, Višegrad, Novo Sarajevo i Centar na temu "Međuopćinsko učenje i podrška", kao jedna od komponenti pomenutog projekta.

Između ostalog, na sastanku je usvojen Akcioni plan, čiji je cilj razmjena dobrih praksi i učenje po više aspekata liderstva, a posebno poboljšanja u unutrašnjim organizacijama navedenih lokalnih zajednica, internoj komunikaciji, te prenosu ovlaštenja i stimulisanju državnih službenika i namještenika. Za februar 2011. godine planiran je sastanak svih načelnika pomenutih općina, s ciljem njihovog upoznavanja sa provedenim aktivnostima te pribavljanja relevantnih podataka za poboljšanje učinkovitosti aktivnosti iz Akcionog plana, saopćeno je iz Općine Centar.

Inače, OSCE misija u BiH je krajem marta 2009. godine predstavila projekat "Lokalno je primarno", čiji je cilj unapređenje kvalitete lokalne uprave i povećanje učešća građana u javnom životu. Inicijativa je pokrenuta u partnerstvu s općinama i organizacijama civilnog društva, a zasniva se na nekoliko programa koje je OSCE realizirao u prošlosti i uključuje nekoliko novih komponenti radi izgradnje jače, otvorenije i odgovornije lokalne uprave: promoviranje zapošljavanja mladih, jačanje lokalnih medija, izgradnja partnerstva između građana i lokalne vlade... Program se sastoji od sedam komponenti, a učesnici su nakon izvršenih samoprocjena odabrali one komponente koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti