Lokalna inicijativa za primjer: Zelena zona u Bužimu zaposlit će oko 300 radnika

21.12.2010. 15:48 / Izvor: eKapija.ba
Lokalna inicijativa za primjer: Zelena zona u Bužimu zaposlit će oko 300 radnika

Strategija integriranog lokalnog razvoja općine Bužim početkom naredne godine naći se se na dnevnom redu Skupštine, a njenim usvajanjem stvorit će se uslovi za formiranje prve poslovne zone na području ove općine.

Općina Bužim jedna je od 24 partnerske općine uključene u projekat integriranog lokalnog razvoja, kojeg u našoj zemlji provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i Švicarska agencija za razvoj i saradnju. Strategija između ostalog predviđa osnivanje poslovne zone koja će doprinijeti razvoju biznisa.

Načelnik ove općine Mirsad Šahinović nedavno je potpisao ugovor o izradi Regulacionog plana "Sjever" koji obuhvata dio Varoške Rijeke gdje je planirana poslovna zona. Šahinović za eKapiju objašnjava da će se na ovom području formirati takozvana zelena zona.

"Općina Bužim kao Ambasador okoliša u pokretu Zapadnog Balkana BELLS ima obavezu zaštite i unapređenja životne sredine što znači da ne može dozvoliti da se u toj poslovnoj zoni realizira bilo koji pogon koji bi narušavao životnu sredinu. U zelenoj zoni su predviđeni prerađivački kapaciteti, za koje će raditi naši poljoprivrednici", ističe Šahinović.

On naglašava da je Bužim poznat po proizvodnji malina, koja se iz godine u godinu povećava. Također, na ovom području se godišnje proizvode i izveze oko 15 tona kestena. Nedavno su talijanski privrednici iz regije Veneto iskazali interes za otkup kestena marona koji uspijeva na ovim prostorima. Zbog toga, osnovni cilj općine Bužim jeste angažovati što veći broj kooperanata, čiji će se proizvodi prerađivati u poslovnoj zoni i kasnije plasirati na tržište.

"Nakon odluke o osnivanju poslovne zone, planiramo aplicirati za sredstva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Već smo počeli sa lobiranjem kod različitih privrednih subjekata kojima možemo ponuditi jedan zdrav prostor i veliki broj kooperanata. Procjene su da će poslovna zona zaposliti oko 300 radnika", ističe Šahinović.

Jedan od uslova za formiranje poslovne zone jeste i odluka koju je usvojila Vlade Fedracije BiH, a kojom se iz zone izuzima devastirana peradarska farma Agrokomerca d.d. - Velika Kladuša na lokaciji Varoške Rijeke, površine 70.784 metara kvadratnih s pripadajućim objektima.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti